Navigeren wordt makkelijker door het gebruik van smart glasses

Aira wil met smart glasses blinden en slechtzienden helpen navigeren

Aira is een bedrijf dat blinden en slechtzienden wil helpen navigeren met smart glasses. Het systeem werkt ook met smartphones. Een getraind persoon kan op afstand meekijken wanneer de brildrager even niet meer weet waar die naartoe moet.
Blinde met zwarte bril en taststok die helpt bij het navigeren!

Aira wil blinden en slechtzienden helpen

Aira wil blinden en slechtzienden helpen door op afstand mee te kijken wanneer die mensen hulp nodig hebben op straat of in het openbaar vervoer. De blinde of slechtziende draagt een slimme bril, zoals Google Glass, waardoor de persoon op afstand precies kan zien hoe de omgeving eruit ziet en de brildrager instructies kan geven hoe die moet lopen of welke trein die moet nemen. Het systeem werkt ook met een smartphone. Het bedrijf belooft dat boodschappen doen of een taxi aanhouden gemakkelijker zal gaan voor die groep mensen.

Men wil overigens niet de bestaande systemen vervangen, maar daar nog steeds gebruik van maken en ze zelfs verbeteren (zoals bijvoorbeeld een blindengeleidehond of een taststok. Middels een oortje hoort de persoon wat de begeleider zegt, terwijl die nog steeds over straat loopt zoals dat normaal ook gebeurt. De begeleider kan niet alleen zien wat er om de persoon heen gebeurt, ook kan die hen in de gaten houden via Google Maps, bijvoorbeeld. Het systeem is nu al beschikbaar (niet in Nederland), in verschillende prijscategorieën.

Wesley Akkerman
4 januari 2017

Meer info over Aira