eZwayZ helpt mensen met een visuele beperking de weg te vinden

Jarenlang is er bij Bartiméus, in samenwerking met meerdere partijen, gewerkt aan de virtuele geleidelijn, een smartphone-app die blinden en slechtzienden kan helpen om zelfstandig de weg te vinden in openbare gebouwen. Het lijkt er nu op dat het jarenlange onderzoek, de inzet, en de ontwikkelingen zijn vruchten gaan afwerpen in de vorm van de app eZwayZ, waarmee het mogelijk zou moeten zijn om, bijvoorbeeld op een treinstation, exact de weg te vinden. Op élke verdieping, binnen en buiten.
Smileys in trein
“Met eZwayZ weet je op elk moment precies waar je bent en waar je naartoe moet. Bovendien is de app gekoppeld aan aankomst- en vertrektijden, maar ook de in- en uitstaphaltes van alle bussen”, zo stelt ontwikkelaar Bart van Heijingen: “Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. EZwayz laat je op drie manieren zien hoe je moet lopen: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. We hebben de app samen ontwikkeld met Bartiméus. Daardoor kregen we een goed beeld van de behoefte van de doelgroep en wisten we precies wat we moesten bouwen.”
Mobieltje

CS in Arnhem

De eerste testen op het Centraal Station in Arnhem zijn in ieder geval veelbelovend zo vertelt ook wethouder Roeland van der Zee: “Dit is een prachtoplossing om de juiste weg te vinden in een mooi en ingewikkeld gebouw als het Arnhemse Centraal Station. Met zijn verschillende niveaus die vloeiend in elkaar overgaan.”

Voor eind 2022

Op dit moment is de app nog steeds in de testfase, zo laat ook Bartiméus weten, en werkt de app in Arnhem alleen op de bussenpleinen en in het deel van het Centraal Station vóór de incheckpoortjes. Daarom zijn er ook nog veel testen nodig, zodat eZwayZ voor het eind van dit jaar daadwerkelijk in de appstores te krijgen is.

Duim omhoog
Maar dat de technologie nieuw en innovatief is, blijkt ook wel uit de interesse uit landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam gaat de app testen. Wie de app ook wil testen kan zich aanmelden via www.bartimeus.nl/indoornavigatie.
(Voorlopig alleen voor iPhone 6S en hoger.)

Bron: Redactie de Voorste Kamer, 10 maart 2022