Sterren kijken met handen en oren voor bezoekers met een visuele beperking in Sonnenborgh

Hoe klinkt het licht van de zon? En de sterren in de Melkweg? Hoe voelen de kraters van de maan, de landingsplek van Apollo 11 en het oppervlakte van Mars? Ervaar het vanaf 24 april 2022 op Sonnenborgh. De sterrenwacht lanceert dan Sterren kijken met handen en oren: rondleidingen over het heelal voor mensen met een visuele beperking.
Maan

Raak Stimuleringsprijs

Sterren kijken met handen en oren is onderdeel van het project Het heelal binnen handbereik, waarmee Sonnenborgh in 2019 de RAAK Stimuleringsprijs won. Deze prijs is bestemd voor het toegankelijker maken van museumcollecties voor blinde en slechtziende bezoekers. Vanwege de coronacrisis is realisatie van het project vertraagd. Het heelal binnen handbereik omvat naast de rondleidingen Sterren kijken met handen en oren ook lesprogramma’s voor leerlingen met een visuele beperking en het toegankelijker maken van het gebouw en de website van Sonnenborgh.
Aardbol
Directeur Bas Nugteren is trots. “De stimuleringsprijs gaf ons een boost om dit op te zetten. Eigenlijk was alles anderhalf jaar geleden al klaar, maar corona gooide roet in het eten. In de Verenigde Staten en elders hebben ze al rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking, maar voor West-Europa is dit uniek. Het geeft een extra dimensie voor deze doelgroep die we graag over de vloer hebben.”

Uniek sterrenkundig programma

In Sterren kijken met handen en oren krijgen bezoekers een inleiding op de sterrenkunde en met name het zonnestelsel. Ook is het een rondleiding door het Utrechtse Sonnenborgh: museum en de oudste sterrenwacht van Nederland, waar wereldberoemd zonne-onderzoek is gedaan en de historische instrumenten nog te zien en te voelen zijn. De nadruk in de rondleiding ligt op ervaren: de hemellichamen zijn letterlijk te voelen, de sterren te horen, de telescoop te onderzoeken. Sterrenkunde, een wetenschap waarbij je vooral aan kijken denkt, komt zo binnen handbereik voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien. Met dezerondleiding voorziet Sonnenborgh in een tekort: er bestaat in Nederland, en West-Europa, geen sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking.
Gekleurde ster
Op het Sterrenwacht-terrras staat een zogenoemde zonneruisschotel. Leuk voor bezoekers met een visuele beperking maar ook voor zienden. Hier hoor je waar de satellieten passeren en welke radiosignalen de zon afgeeft. Even verderop staat een 3D-versie van de maan en is het zonnestelsel nagebouwd.

Praktische info en audiotrailer

Sterren kijken met handen en oren vindt elke laatste zondag van de maand plaats, vanaf zondag 24 april 2022. Ook is het mogelijk om met een groep een rondleiding te boeken op een in overleg af te spreken moment.

Voor meer informatie: Klik hier!
www.sonnenborgh.nl/handen-en-oren
Voor de audiotrailer:
www.sonnenborgh.nl/trailer-handen-oren