Neem de oorlog onder handen in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

Rondleiding voor visueel gehandicapten in Bevrijdingsmuseum

“Kijken met je ogen en niet met je handen”, zeggen ouders vaak tegen hun kinderen in musea. Maar voor blinde en slechtziende bezoekers is er dan weinig te beleven! Daarom komt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek met een vernieuwend concept, ontwikkeld met adviseurs van het Nijmeegse Muzieum. Met dit concept wordt het taboe op kijken met je handen voor deze doelgroep doorbroken.

In een speciale rondleiding voor mensen met een visuele beperking komen de voorwerpen uit het archief en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaat koffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept. Ervaren gidsen vertellen het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten die alle, van de kleinste sigaret tot het grootste kanon, onder handen kunnen worden genomen.
Kunstschilder

Mail naar info@bevrijdingsmuseum.nl of bel naar 024-3974404. Tevens kunt u per mail op de hoogte blijven van rondleidingen voor mensen met een visuele beperking.

website

Voortzetting rondleidingen voor visueel gehandicapten in 2015

Na een succesvolle pilot in november 2014 start het Bevrijdingsmuseum in 2015 met een vast aanbod van rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Het motto van de dag is: kijken mag met je handen.

Het nieuwe concept is het afgelopen jaar ontwikkeld met adviseurs van het MuZieum. Woensdag 26 november 2014 vond de eerste rondleiding plaats. Na een overvloed aan aanmeldingen en zeer positieve reacties van de bezoekers werd meteen besloten dat er een vervolg moest komen.
Tekst: toppie, met opgestoken duim
Naast algemene rondleidingen door de expositie zullen er ook themarondleidingen worden georganiseerd aansluitend op een tijdelijke tentoonstelling of een bijzonder moment. Zo zal er tijdens de tijdelijke tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ die vanaf 24 april 2015 te zien is een speciale rondleiding zijn over Bevrijdingsmuziek.

Lees ook Rondleiding voor blinden in Arnhem