Belevingspad in Echten

Belevingspad voor blinden en slechtzienden in Echten

Gearmd gaan ze over het Belevingspad in Echten. De blinde Agnes en haar begeleider Joke. Het pad is speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het Belevingspad Voelen en Horen is een driehonderd meter lang schelpenpad, met gidslijnen, zodat het goed te volgen is door slechtziende en blinde mensen. Agnes heeft het pad al twee keer gelopen. “Je kunt er allerlei dingen ontdekken. Er is een bord met borstels en eentje met bellen. Die kunnen geluid maken.” Man wandelt

Blind of slechtziend

Het pad is een initiatief van Koninklijke Visio. Het ligt op het terrein van woonzorgcomplex Het Huis in Echten. “Hier wonen mensen met meerdere handicaps”, legt Hans Scholing van Visio uit. “De mensen hier zijn blind of slechtziend. Dus alle leuke dingen op het pad kun je horen of voelen.”

Beleven

Het Belevingspad is driehonderd meter lang. Er staan naast de borden met borstels en bellen ook onder meer een ronddraaiende wasmachinetrommel met ballen erin, een waterpomp, een rek met verschillende fietsbellen en een houten stellage met allerlei gongs.

Mooiste stuk

Het idee voor het pad kwam van Scholing en zijn collega Roel Vogelzang. “Het was een oud pad dat nooit werd gebruikt. Het is eigenlijk het mooiste stuk van het plein. In het dorp kwam een Roekenpad voor kinderen. Toen bedachten we dat we ook wat voor onze cliënten kunnen doen.”

Benieuwd hoe het Belevingspad klinkt? Luister naar de radiobijdrage.
Video en bron

Alle 5 zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer.
Voor kinderen en volwassenen die visueel gehandicapt zijn, staat de tekst op de borden in braille. Wil je braille leren? Dit kan door de leuke vragen van Loek de Roek te ontcijferen!

Contact
Zuidwolderweg 2 a
7932 PP Echten