Earcatch nieuwe naam voor Watson

Earcatch nieuwe naam voor audiodescriptie

*Watson, de veelbesproken app voor audiodescriptie, heeft een nieuwe naam gekregen: Earcatch. De makers van de app kregen het verzoek de naam Watson niet meer te voeren, omdat deze ook voor andere zaken in gebruik is. Is dat niet jammer, nu de app al zo bekend is onder deze naam?*

“Ja, wel jammer”, beaamt Remco Meyaard, hoofd fondsenwerving en Communicatie van Bartiméus Sonneheerdt. “Zo hadden we het niet bedacht:
een introductie in twee stappen. Maar we hebben besloten dat we beter nu meteen de boot kunnen keren en de app een nieuwe naam geven.” Over die definitieve naam is goed nagedacht: Earcatch bevat het woord ‘ear’, één van de belangrijkste oriëntatie-instrumenten voor blinde en slechtziende mensen en ‘catch’ als symbool voor de ontvangst van de filmbeschrijving met je oren.
Man met hand achter oor

Gebruikers van de app hoeven niets te doen om van Earcatch gebruik te kunnen maken, vertelt Meyaard. “Bij een nieuwe update verandert de naam automatisch.” Het is niet de enige verandering: de nieuwste versie heeft ook een zoekfunctie. Hij wijst er meteen maar even op dat de vernieuwde website earcatch.nl nu een toegankelijke bioscoopagenda heeft. Onder de knop agenda kun je zoeken op plaats of op film. “Erg handig, omdat het aanbod van films met audiodescriptie snel groeit.”

Audiodescriptie

Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem steeds beschrijft wat er te zien is. Gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld, en plaatsbepalingen Maar ook hoe een verhaallijn zich ontwikkelt. Door deze uitleg kunnen mensen met een visuele beperking een film beter volgen. Voordat je naar de bioscoop gaat, download je het audiodescriptiebestand van de film naar keuze via Earcatch op je smartphone. Eenmaal binnen heeft het geen wifi of internet nodig. Earcatch maakt bioscoopfilms gratis en op een makkelijke manier toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen.

*Selecteer in de app de film of serie die je gaat kijken en download de audiodescriptie.
*Zet je koptelefoon op en kies ‘afspelen’ zodra de film of serie begint.
*Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er te zien is.

Lees ook: Films kijken mogelijk via Watson
En Watson maakt bioscoopbezoek mogelijk