Blinde kunstenares exposeert schilderijen

DORDRECHT – Op zaterdag 11 oktober j.l. is de expositie van kunstenares Nikki Q officieel geopend in ‘De Munt’ in Dordrecht. Rijksmonument De Munt dateert uit 1505 en biedt via Stichting Uitmuntend onder andere kunstenaars een plek om hun werk te exposeren. Winke, medewerker van Stichting Uitmuntend opende officieel de expositie.

Kunstenares is bijzondere exposant

Winke tijdens zijn openingswoord:
“Voor onze eerste expositie waren wij op zoek naar een bijzonder exposant. En eigenlijk hebben we haar niet eens hoeven zoeken, want via haar netwerk werden wij geattendeerd op het werk van Nikki. Vanaf het eerste moment dat we elkaar spraken hebben we een fijne samenwerking en ben ik benieuwd hoeveel belangstelling haar werk zal trekken.”

Zonder zicht beeld vastleggen

Spontaan, intuïtief, ruig en gelaagd, stoer, acryl, realistisch, soms surrealistisch en de andere keer weer abstract. Dat is het gevoel wat past bij de blinde schilderes die zichzelf technieken en vormgeving heeft aangeleerd om zonder zicht haar gevoel en beeld op doek te vangen.
Nikki Q werkt sinds enkele jaren vanuit haar atelier in Oudenbosch (Brabant).

Met haar geleidehond Zoey reist ze inmiddels de wereld af met haar veelgeprezen werken. In 2014 had ze nog haar exposities in Nanjing (China) en gaf daar tevens les op de International School en de Britisch School aan leerlingen van over de hele wereld.
Kunstschilder

“Ik ben een heleboel dingen en als laatste komt daar blind zijn bij. Maar dat definieert niet wie ik ben”, zegt Nikki stellig in haar welkomstwoord. “Toen ik als twintiger te horen kreeg dat ik blind zou worden voelde dat alsof mijn leven voorbij was, want wat zou ik nog kunnen doen als ik niks meer zou zien. Sara en Tini, twee oude vriendinnen van mijn moeder, brachten mij ertoe om te gaan schilderen, iets wat niet direct voor hand ligt als je blind bent. Mijn moeder kon heel goed schilderen en ik dacht, daar hoef ik echt niet aan te beginnen, en al helemaal niet nu ik niks meer zie.”

Dromen uitbeelden

Beeldhouwer

Inmiddels droomt Nikki Q haar beelden en beeldt ze haar dromen tot in detail uit op haar doeken. Haar werk is niet alleen in Nederland gewaardeerd, maar ook in de Verenigde Staten en China is men erg gesteld op haar schilderijen. Inmiddels hangen er werken van Nikki Q ver over de grenzen van Oudenbosch en is ze een steeds vaker gevraagde spreker of exposant. “Toen ik nog zag kon ik nog niet eens een rechte lijn trekken op papier, maar inmiddels gaat het schilderen me redelijk af”, zo vertelt ze glimlachend. Van Amsterdam tot Nanjing, van Utrecht tot Philadelphia en van Antwerpen tot Tel Aviv is men bekend met de werken van Nikki Q. Onlangs tekende Nikki Q een contract met Phoenix, een groot Chinees Mediabedrijf.

Happy

Op de vraag wat voor gevoel ze zelf heeft bij haar werken antwoord ze: “In het begin was ik heel angstig om mijn werk aan iemand te laten zien. Sara en Tini vinden het nog mooi als ik mijn handafdruk op papier plak dus via hun ‘oordeel’ kon ik mijn goede gevoel over mijn werk niet te pakken krijgen. Pas toen anderen me vertelden dat het werk wat aan mijn muur hing mooi was, en ze niet wisten dat ik het gemaakt had, begon ik me happy te voelen. En stiekem dacht ik dat zij misschien wel een beetje gelijk konden hebben.
Inmiddels ben ik dit jaar zelfs in China geweest om te exposeren en workshops te geven. Dus ik prijs mezelf gelukkig.”

Wilskracht

Een bezoeker van de expositie: “Het is mooi om kennis te nemen van het feit dat waar angst en wilskracht elkaar ontmoeten de wilskracht het altijd kan winnen. Nikki Q merkte in haar welkomstwoord op dat ‘blind zijn’ slechts een onderdeel is van haar ‘zijn’ en dat ben ik absoluut met haar eens, maar toch heeft het haar voor een deel gemaakt tot wie ze is. En dan zie ik een kunstenares met een ongekend talent die me weet te vangen met hetgeen ze maakt.”

Op de vraag of het nog een voordeel heeft dat ze als kunstenares blind is zegt Nikki lachend: “Ik kan me alles net zo mooi voorstellen als ik wil. Jullie moeten het met de werkelijkheid doen.” Buiten haar activiteiten als kunstenares is Nikki Q betrokken bij onder meer onderwijs voor jeugd, Paragames Breda en is zij actief als ambassadeur voor KnGF Geleidehonden, iets waar ze graag aandacht voor vraagt. De Munt is elke zondag tussen 12.00 en 16.00 uur geopend voor publiek.

Bron: De Stem van Dordt – dé Weekkrant

Lees ook Museum Beelden aan Zee wint prijs

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief Getagged