Yogales voor blinde en slechtziende mensen

Yogales voor slechtzienden en blinden

Het kwam tot de Diessense Patricia Hendrikx in een droom. Ik kan slechtzienden en blinden bereiken met een yogales op dvd. ‘Nu is die droom werkelijkheid geworden’, vertelt ze lachend. Een dvd en een luistercd, met daarop een uur durende yogales, moet blinden, slechtzienden en eventueel hun omgeving helpen met bewustwording. De les is erop gericht om inzicht te geven in de emoties en gevoelens van de doelgroep.

buikspieroefening op grond, soort yogales

Workshops gericht op binnenkant

Jaren geleden werd de Diessense Yoga-instructrice gevraagd door het revalidatiecentrum voor visueel beperkten in Breda, Koninklijke Visio, of ze ook yoga kon geven aan slechtzienden en blinden: “Ik zei meteen ja, dat kan ik”, vertelt Hendrikx beslist. “Wat ik merkte is dat slechtzienden en blinden gericht zijn op de buitenwereld. Ze moeten altijd alert zijn, anders lopen ze ergens tegenaan. In mijn yogalessen bij Koninklijke Visio heb ik geprobeerd om ze terug naar zichzelf te brengen. Ik wilde ze meer stevigheid meegeven, zodat ze makkelijker met moeilijke situaties om kunnen gaan. Ik wilde ze vooral zelfverzekerd maken. Ik zag dat ze bij het revalidatiecentrum vooral praktische workshops aan visueel beperkten gaven, bijvoorbeeld computerlessen. Maar workshops gericht op de binnenkant, merkte ik, zijn net zo belangrijk. Want als iemand plotseling blind wordt, komt er ontzettend veel op iemand af en het is dan goed om via yoga inzicht in jezelf te krijgen.”

DVD en luisterCD

Door bezuinigingen had Koninklijke Visio geen fondsen meer om de workshops van Patricia te betalen: “Veel workshops werden stilgezet. Dat was voor veel mensen een teleurstelling en ik was boos, want ik zag hoe de yogalessen goede inzichten gaven voor veel mensen.” Ze probeerde slechtzienden en blinden individueel les te geven in haar yogastudio ‘De zonnestraal’ in Diessen. Maar dat was niet makkelijk: “Mensen kwamen uit heel Nederland en zijn toch afhankelijk van taxi’s, die komen vaak niet op afgesproken tijden, ze hebben vaak een hond bij en ik had geen wachtkamer waar mensen konden wachten, dus dat was lastig om te realiseren. Het hield op tot die droom kwam: ik kan een DVD en luisterCD maken om ze toch te bereiken en toen ging eigenlijk alles vanzelf”, vertelt de yoga-instructrice enthousiast.

Houdt hand achter oor

Bewustwording

Iedere yoga-instructrice geeft weer op een andere manier yogalessen. Patricia richt zich vooral op bewustwording: “Ik geef les vanuit mijn gevoel, kennis, inspiratie en ervaring. Ik kan mensen snel aanvoelen, ook door mijn eigen levenservaring.” Patricia raakte in het verleden overspannen en kreeg daarna ook nog te kampen met de ziekte kanker. Het omgaan met verschillende soorten ziekten heeft haar veel inzichten gegeven: “Ik weet nu wat geestelijk ziek zijn doet met je lichaam en wat lichamelijk ziek zijn doet met je geest.” Patricia volgt momenteel lessen bij een psycholoog om technieken te leren en zo mensen nog beter te kunnen helpen. Het grootste verschil tussen het lesgeven aan zienden of slechtzienden en blinden is dat de stem van de instructrice belangrijker is: “Ik moet alles heel goed en duidelijk inspreken, omdat het visuele aspect bij blinden helemaal wegvalt en ook het tempo ligt anders. Ze moeten echt meegenomen worden door mijn stem. Er is vooral ruimte en aandacht voor emoties en gevoelens in mijn lessen”, legt Patricia uit. De DVD ‘zien vanuit je hart’ staat dan ook voor de volgende wijsheid: ‘Om te kunnen voelen hoef je niet te kunnen zien.’

Vanuit gevoel

De opname van de speciale yogales was zo gebeurd: “De les stond er in één keer goed op. Ik had me ook niet voorbereid van tevoren. Ik heb vanuit mijn gevoel de les gegeven en wanneer je iets vanuit je gevoel doet, is het altijd goed”, verklaart Patricia. Hoe de dvd ontvangen wordt, weet ze nog niet: “Hij is nu twee weken te koop en moet nog bij de juiste mensen terechtkomen. Wanneer de DVD gewaardeerd wordt, zou ik nog wel meer lessen op willen nemen. Mijn enthousiasme is in elk geval groot genoeg!”

Bron: De Hilverbode
Auteur: Nicole van Hoof

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief