Steeds meer kinderen bijziend

Meer kinderen bijziend, meer slechtziende veertigers straks

Ogen die schrik uitbeelden
Er zijn van die onderwerpen waarvan je je afvraagt waarom ze zo weinig aandacht krijgen. De enorme toename van bijziendheid is er zo een. In Nature stond recentelijk een artikel waarin de ‘myopia boom’ onder de loep werd genomen, met China als voorbeeld.

Zestig jaar geleden was 10 tot 20 procent van de bevolking in China bijziend. Nu heeft 90 procent van de tieners en jongvolwassenen een bril met negatieve lenzen nodig.

In Nederland en de rest van Europa zijn we helaas trendvolgers, zegt Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC. ‘Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee.’ En er is geen reden om aan te nemen dat het daarbij blijft. De toename is dus al zeker veertig jaar gaande, maar het is pas de laatste jaren duidelijk geworden.

Steeds meer mensen ernstig bijziend

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig om van veraf goed te kunnen
zien
. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Nederlandse Erasmus MC in RTL Nieuws na onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar. De reden voor de toenemende bijziendheid is dat kids steeds vaker naar een computer, smartphone of tablet zitten te kijken en steeds minder buitenspelen.
Computerscherm
Van de onderzochte kinderen is 2,5 procent momenteel bijziend en heeft dus een bril nodig om scherp van veraf te kunnen zien. Volgens onderzoeker Roelof Polling gaat het aantal bijzienden sterk toenemen en heeft zeker de helft van alle huidige zesjarigen rond het twintigste levensjaar een ernstige oogafwijking. “De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn.”
Polling roept ouders op om snel in te grijpen. Als ogen op jonge leeftijd verpest zijn, is het volgens hem lastig om daar op latere leeftijd nog iets aan te doen. Laseren is volgens Polling niet altijd een optie en ook niet altijd afdoende. Om verdere schade te voorkomen zouden kinderen niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm moeten zitten. Ook moeten ze zeker 30 centimeter van het scherm verwijderd zijn.
Nb. Bron van deze tekst is verwijderd.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief