Doppenactie KNGF Geleidehonden ondergaat verandering

Er verandert wat binnen de doppenactie. Sinds de start in 2015 hebben we dankzij jullie inzet al veel mooie resultaten behaald. Denk aan de vier pups die met hun basisopleiding konden starten en de opening van een vierde depot in Aalten begin dit jaar. Dit willen we graag voortzetten. De teller staat inmiddels op 90.000 kilo!

Kiloprijs enorm gedaald

Eurobriefje
Per 1 oktober is de kiloprijs die we voor de plastic doppen krijgen helaas gedaald van 0.25 euro naar 0,15 euro. Dit komt door fluctuerende olieprijzen en de hoge concurrentie in de afvalverwerkingsbranche. Gevolg is dat de doppenactie hierdoor onvoldoende oplevert om de kosten te dekken. We hebben diverse maatregelen onderzocht om de kosten nog meer te beperken. Helaas zonder succes.

Kosten besparen

Nu de opbrengst zo is gedaald, zullen we de kosten daarop moeten afstemmen. Er zijn grofweg twee soorten kosten: 1) het legen van de volle containers en 2) het vervoer van de doppen van de inzamelpunten naar de depots. De eerste kostenpost staat vast, dus we kunnen niet anders dan besparen op de transportkosten. Het is zeer spijtig, maar dit houdt in dat de ophaalrondes van de vrijwillige chauffeurs niet meer door KNGF Geleidehonden georganiseerd kunnen worden. En dat betekent dat doppenspaarders in het vervolg de gespaarde doppen rechtstreeks naar een van de depots kunnen brengen in plaats van een inzamelpunt.

VRAGEN & ANTWOORDEN

Vraagtekens
WAAR ZIJN DE DEPOTS TE VINDEN?

We willen meer depots creëren waar spaarders zelf hun doppen kunnen inleveren. Er zijn nu vier depots en KNGF Geleidehonden probeert deze uit te breiden naar minimaal zeven depots, zodat een goede dekking ontstaat in heel Nederland. Het is onzeker of dit gaat lukken, omdat KNGF Geleidehonden afhankelijk is van anderen en er hoge eisen worden gesteld aan een depot. Er is veel ruimte nodig voor een container; het terrein moet openbaar zijn en de doppen moeten op een veilige manier van bovenaf in de container gedaan worden.

Noord-Holland
Depot Amstelveen bij afvaloverslagstation Amstelveen
Contactpersoon: Alexandra Brouwer
Langs de werf 10
1185 XT Amstelveen

Brabant
Depot Tilburg bij Pallet handel Van de Wijgert
Contactpersoon: Tamara van de Wijgert
Minosstraat 38
5048 CK Tilburg

Drenthe
Depot Donderen bij Martha Assurantiën B.V.
Contactpersoon Martha Hartlief
Roozand 1a
9497 TD Donderen

Gelderland
Depot Aalten
Contactpersoon: Jan en Annie Gussinklo
Halteweg 10
7122 MB Aalten

De bereikbaarheid en openingstijden van alle actuele depots zijn te vinden op www.geleidehond.nl/doppen.

Wat verandert er?

Doppenspaarders brengen per 1 januari 2017 hun gespaarde doppen naar één van de depots in plaats van naar een inzamelpunt. Dit komt omdat vanaf dat moment de vrijwillige chauffeurs de doppen niet meer ophalen bij de inzamelpunten.

Waarom?

Onlangs is de kiloprijs voor de plastic doppen met veertig procent gedaald. Hierdoor levert de doppenactie op dit moment onvoldoende op om de kosten te dekken.

Welke andere oplossingen zijn onderzocht?

Alle maatregelen die zijn onderzocht om de kosten te beperken bleken niet haalbaar. Hierbij een greep uit de belangrijkste oplossingen:

• Er is geen ander plastic verwerkingsbedrijf met betere voorwaarden te vinden.
• Andere autoverhuurmaatschappijen boden geen lager tarief.
• Er was geen mogelijkheid voor samenwerking met transport- of retailbedrijven.
• Na berekening bleek dat het rijden met KNGF-auto’s de kosten niet zou drukken.
• Het rijden met grotere vrachtwagens levert geen voordeel op voor de kosten.
• Gemeenten zijn er voor iedereen en daarom wilden ze niet exclusief met KNGF Geleidehonden samenwerken.
• Onze samenwerkingspartners bieden reeds de scherpste prijs en kunnen niet verder meegroeien.

Hoe werden de kosten tot nu toe gedekt?

We hebben met sponsoring en gereduceerde tarieven met bijvoorbeeld het autoverhuurbedrijf de kosten zo laag mogelijk gehouden. Daarnaast was de kiloprijs toen veertig procent hoger dan nu.

Gaan jullie stoppen met de doppenactie?

Nee, we hopen met deze nieuwe werkwijze de doppenactie juist rendabel te houden, want het heeft al mooie resultaten behaald.

WAAR HEEFT DE DOPPENACTIE AAN BIJGEDRAGEN?

De opbrengst van de doppenactie heeft bijgedragen aan de basisopleiding van 4 pups. Daarnaast zorgt het voor meer naamsbekendheid van KNGF Geleidehonden én bewustzijn van het belang van geleidehonden voor hun gebruikers.
Pup
Kijk voor meer informatie op doppen sparen

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief