Headset helpt de weg vinden

Headset met routebegeleiding

Als je blind of slechtziend bent kan een dagje buiten de deur erg onhandig zijn. Je moet een stok meenemen en een hond als je die hebt. Je kunt vervolgens prima naar een vriend lopen of naar de supermarkt. Maar zou je ook zelf met gemak naar een onbekende locatie komen? Bijvoorbeeld een dagje weg met de kinderen naar een pretpark. Of misschien wil je de stad wel ontdekken. Dit lukt waarschijnlijk wel, maar je hebt vervolgens geen idee in welke omgeving je je bevindt. Maar Microsoft, Future Cities Catapult en Guide Dogs hebben de oplossing. Zij zijn een headset aan het ontwikkelen waarmee een blind persoon z’n omgeving beter kan waarnemen door middel van een 3D-beschrijving.

Zenders

Mobieltje

De headset werkt samen met een Windows phone. Deze houdt via GPS bij waar jij bent en maakt contact met verschillende zenders in de stad. Deze zenders sturen informatie over de omgeving waar jij op dat moment bent. De informatie wordt opgevangen door je phone en via Bluetooth doorgestuurd naar de headset. Deze geeft vervolgens trillingen op het kaakbot. Via deze trillingen kan een blind persoon een soort 3D-map creëren.

Maar het gaat nog verder, want de headset geeft een routebegeleiding en kan je vertellen waar je langsloopt. Dit doet-ie niet bij elk object, maar als jij bijvoorbeeld langs een winkel loopt vertelt de headset wat voor winkel het is. Het signaal voel je dan aan de kant waar je de winkel passeert

Dit idee lijkt fantastisch, maar voorlopig is het nog in de ontwikkelfase. Op dit moment wordt de headset getest in het Verenigd Koninkrijk. Voordat-ie grootschalig gebruikt kan worden moet-ie natuurlijk in elke situatie zijn getest, zoals de trein of een mooie wandeling. Daarnaast moeten de drie ontwikkelaars nog meer samenwerkingen aangaan met onder andere winkels en gemeentes. Hoe meer dit er zijn hoe beter de technologie werkt. Laten we hopen dat het een groot succes is zodat blinden en slechtzienden in Nederland binnenkort ook deze vrijheid hebben.

Bron: www.bbc.com