Lay-out in braille

Vormgever introduceert lay-out in brailleschrift

Als afstudeerproject aan de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst bracht grafisch ontwerper Thierry Wijnberg vormgeving aan in het vlakke brailleschrift. Braille kent geen afwisseling in puntgrootte en reliëf en het leesbeeld loopt altijd van links naar rechts. Wijnberg veranderde de bekende braillepuntjes in driehoekjes en vierkantjes. Hij speelde met de grootte van het letterkarakter en presenteerde een tekst diagonaal. Ook zette hij het bekende zespuntensysteem om naar grote bolle lampen aan de muur, zodat je kunt lezen door de warmte van de bollen te voelen. De lay-out werd dus compleet herzien

De vormgever liet blinde leerlingen zijn teksten lezen om zeker te weten dat zijn toevoegingen aan het brailleschrift te begrijpen zijn. Hij hoopt dat zijn project getiteld ‘Braille revisited‘ een vervolg krijgt in concrete producten zoals boekomslagen en affiches. De reacties tot nu toe zijn enthousiast. Thierry Wijnberg heeft voor zijn afstudeerproject de zogenaamde Paul Schuitemaprijs gewonnen, een prijs van de Haagse academie.

Bron± Anderslezen, augustus 2007

Braille in andere talen

In onze Europese talen, wordt braille gerepresenteerd door het gebruik van het Griekse en Romeinse alfabet. Maar in het Chinees, Japans en Vietnamees, is de braille aangepast zodat het ook de oosterse karakters omvat.
Meisje leest braille

“Er zijn drie methodes om in het Chinees in braille te schrijven,” vertelt Arnthor Helgason. “Allereerst is er pinyin, waarbij het Chinees in het Romeinse alfabet geschreven wordt. Dit wordt niet zo erg veel gebruikt. Maar er is ook twee- en drie-karakter braille. Deze vorm van braille bestaat uit klinkers en medeklinkers die lettergrepen in het Chinees (Mandarijn) vormen. En door de verschillende braillepuntjes met behulp van een ingewikkeld systeem te ordenen, is het mogelijk om “tonen” te schrijven. Dit is redelijk moeilijk, omdat de karaktercombinaties in braille slechts beperkt zijn.

Wikipedia over Chinees braille

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief