Lego lanceert bouw-instructies in braille en audio

Lego komt met pilotproject

Na ‘braille Bricks’ komt Lego dit jaar met een tweede pilotproject voor blinden en slechtzienden: bouwinstructies in braille en audio. De instructies worden gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie en verschijnen in het Engels. 
Meisje leest braille
Het idee komt van de 22-jarige blinde Matthew Shifrin. In Forbes magazine vertelt Shifrin dat hij als kind al graag met Lego speelde, maar niet uit de voeten kon met de visuele aanwijzingen. Tot Lilya Finkel, een goede vriendin van de familie, hem op zijn dertiende verjaardag twee grote pakketten gaf. In het ene zat een Legoset. In het andere een dikke map met daarin de door haar in braille uitgetypte bouwinstructies. 

Eigen website

Shifrin besefte dat Lilya een goed idee in handen had en benaderde Lego. Nadat een reactie echter uitbleef, begon Shifrin zelf een website waarop hij tekstinstructies ging plaatsen, omdat hij van mening is dat ‘alle blinde kinderen dit verdienen’. Reacties en verzoeken stroomden binnen en hij realiseerde zich dat hij niet aan de vraag kon voldoen. 

Weer benaderde hij Lego en dit keer hadden ze wél interesse. Shifrin werkt inmiddels voor de Deense speelgoedfabrikant en hoopt uiteindelijk álle Legosets toegankelijk te kunnen maken voor blinde kinderen.   
“Everybody should be able to enjoy LEGO play, which is why we’re excited to launch LEGO Audio and Braille Instructions.”
For more info, visit
legoaudioinstructions.com Klik hier

Augustus 28, 2019

Bron: E-mailservice voorste kamer

Update

Lego verkoopt blokjes om braille te leren nu ook aan consumenten

Speelgoedreus Lego gaat binnenkort sets verkopen waarmee je het brailleschrift kunt leren. De set bestaat al sinds 2019, maar werd tot nu toe alleen gratis aangeboden aan organisaties en mensen die werken met kinderen met een visuele beperking. 
In een blogpost zegt Lego dat de vraag naar de braille-sets groot is en dat ze daarom ook voor consumenten worden uitgebracht. In de doos zitten 287 2×4-blokjes in vijf kleuren, met nopjes die overeenkomen met cijfers en letters in het brailleschrift. Ook staat op elk blokje een gedrukte versie van het symbool, de letter of het cijfer. De set is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lego zal ook samenwerken met de gratis app Be My Eyes. Daarmee kunnen blinde of slechtziende mensen in contact komen met vrijwilligers of medewerkers van bedrijven om hulp te vragen bij alledaagse taken. Medewerkers van Lego’s klantendienst kunnen klanten ook via de app helpen met het gebruik van de sets.
Ook kondigt het bedrijf aan dat de Lego Audio & Braille Bouwinstructies een permanente dienst worden. Via de dienst krijgen gebruikers toegang tot instructies voor bepaalde sets in audio en braille. Bij de lancering in 2019 waren instructies voor vier sets beschikbaar, maar intussen zijn dat er al meer dan 60.

De Engels- en Franstalige versies van de set zijn nu te bestellen en worden vanaf 1 september geleverd. Vanaf begin 2024 komen ook de Italiaanse, Spaanse en Duitse versies op de markt.