Vuurwerkverbod is niet voldoende

“Vuurwerkverbod niet goed genoeg”

Vuurwerkpijl
Het kabinet gaat het zwaarste consumentenvuurwerk verbieden, zo melden verschillende media. ‘Een teleurstelling’ noemt de politie het op haar website. Ook oogarts Tjeerd de Faber had liever gezien dat het kabinet voor een totaalverbod was gegaan, zo meldt hij op Radio 1.
Het vuurwerkverbod gaat gelden voor vuurwerk in de zogeheten categorie 3. Hieronder valt bijvoorbeeld het zware knalvuurwerk. In Duitsland en België is dit vuurwerk al langer verboden. In Nederland zal het niet meer afgestoken mogen worden vanaf de jaarwisseling 2020/2021
Volgens de voorstanders van een totaal vuurwerkverbod is dit echter niet het soort vuurwerk dat voor letsel zorgt. Zij pleiten juist voor een verbod op bijvoorbeeld vuurwerk dat snel omvalt en zogenoemde single shots.

Blinde ogen

In de afgelopen tien jaar registreerde het Oogziekenhuis in Rotterdam 179 blinde ogen, veroorzaakt door vuurwerk. Het verwachte verbod biedt te weinig en komt te laat, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Hij is al jaren de drijvende kracht achter het vuurwerkmanifest, dat inmiddels al door meer dan 1.700 organisaties en 78.000 particulieren is ondertekend.
Vuurwerk boven de stad
De Faber pleit voor een totaalverbod. “Je moet je voorstellen dat dit niet gaat gelden voor komende jaarwisseling, maar voor het jaar daarop. Dan heb ik toch het idee dat er hier gepolderd is. Een compromis gesloten. En men schuift het hoofdpijndossier door naar een volgend kabinet wat hopelijk wel beter luistert naar wat er in de samenleving leeft.”

Redactie wo, 10-07-2019
Bron: Redactie de Voorste kamer

Lees ook dit eerder gepubliceerde artikel over het verbod op consumentenvuurwerk