Geldmaat en Oogvereniging introduceren geldautomaten met spraak

Geldautomaten met spraak

Een inclusieve samenleving, een samenleving waarin iedereen meedoet, ongeacht leeftijd of beperkingen. Naast de Oogvereniging is Geldmaat een van de ondernemingen die zich inzet voor die inclusieve samenleving. Om de geldautomaten toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, werkt Geldmaat nauw samen met de Oogvereniging. In Nederland staan er nu al zo’n 900 geldautomaten met spraak, waardoor je met een visuele beperking makkelijk geld kan opnemen.
Oogvereniging
De Oogvereniging wil ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk een zelfstandig leven kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid. Een geldautomaat met spraak was dan ook een grote wens van de Oogvereniging, met de komst van de geldmaten met spraak is die wens in vervulling gegaan.

Samenwerking

Tijdens de ontwikkeling van deze geldautomaten hebben Geldmaat en de Oogvereniging intensief samengewerkt. De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging. Met als resultaat een geldautomaat die zoveel mogelijk inspeelt op de beperkingen van een persoon met een visuele beperking.

Expertise

Simon de Witte, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze nieuwe geldmaten, “We vinden het belangrijk dat iedereen geld kan opnemen of storten bij onze automaten, ook mensen met een visuele beperking. Daarom hebben we voor de ontwikkeling van de nieuwe geldmaten contact gezocht met de Oogvereniging. Zij hebben de expertise in huis om ons te helpen de automaten zo te ontwerpen dat hun achterban er zonder problemen gebruik van kan maken. Tijdens de ontwikkelperiode bleek dat we niet alleen spraak moesten toevoegen aan de software, maar ook dat de schermen een ander uiterlijk moesten hebben én dat het proces van geldopnemen verkort moest worden. Allemaal zaken waar we zonder hulp van de testers van de Oogvereniging niet achter gekomen waren.”
Kim bij een ouderwetse pinautomaat

Locatie geldautomaten met spraak

Begin 2021 staan er verspreid over Nederland circa 2.000 geldmaten met de spraakfunctie. De meeste geldmaten met spraak bevinden zich in winkels zoals de AKO, Bruna, Primera en The Read Shop, maar er zijn ook geldmaten met spraak die zich buiten bevinden. Daarnaast beschikken alle automaten bij de Albert Heijn over de spraakfunctie. In de locatiewijzer op geldmaat.nl kunt u de optie ‘Automaten met spraakondersteuning’ aanvinken om de dichtstbijzijnde geldautomaat met spraak te vinden.

Wilt u geld opnemen bij een automaat met spraak? Tip: sluit dan eerst uw oortelefoon aan. De opening zit altijd aan de rechterkant, soms onderaan, iets rechts van het midden. En voer daarna uw pas in. Wilt u meer weten over hoe de geldautomaten met spraak precies werken? Lees dan onze handleiding.

Eurobriefje

Bron: Oogvereniging
Geplaatst op: 12 aug 2020

Geldmaat gaat haar automatenpark vernieuwen door ongeveer 60 procent van de automaten tot eind 2024 te vervangen met geheel nieuwe exemplaren. De vernieuwde automaten werken op dezelfde wijze, maar hebben een gewijzigd uiterlijk. Ze beschikken over enkele nieuwe toepassingen, waaronder een zonwerend touchscreen ter vervanging van knoppen, een dubbel uitgiftepunt voor gevelautomaten, en spraakondersteuning voor alle automaten.

Touchscreen en aanraakknoppen

Verspreid over 2024 rolt Geldmaat een nieuwe geldautomaat uit door heel Nederland. Elke Geldmaat krijgt een touchscreen met goed zichtbare aanraakknoppen. Ook zit er een ingebouwde spraakmodule in, die geactiveerd wordt door een hoofdtelefoon of oordopjes in te pluggen. Zodra de spraakmodule actief is, krijgt het scherm een donkere achtergrond met gele letters en zie je een toetsenblok om de pincode in te typen.

Testteam

Een testteam onderzocht begin dit jaar de bruikbaarheid van het apparaat en bracht advies uit. Tot alle automaten zijn vervangen, is het niet precies bekend welke functies beschikbaar zijn bij welke geldautomaat. Op de website van Geldmaat kunnen gebruikers opzoeken welke Geldmaat-automaten zich in de buurt bevinden, of er spraakondersteuning beschikbaar is, en of getrainde medewerkers assistentie kunnen verlenen.