OV-Begeleiderskaart wordt gebruiksvriendelijker

OV-begeleiderskaart wordt gebruiksvriendelijker


Begeleiders van OV-reizigers met een beperking hebben voortaan nog maar één kaart nodig om de stations met poortjes in en uit te kunnen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in overleg met de vervoerders besloten.
Op dit moment heeft een begeleider nog twee kaarten nodig: één OV-begeleiderskaart en één sleutelkaart om de poortjes te openen. Maar binnenkort worden de twee gecombineerd. Dijksma heeft dit besloten op verzoek van de Tweede Kamer en de Oogvereniging. In de praktijk was namelijk gebleken dat het reizen met meerdere kaarten verwarrend kan zijn en dat het risico op verlies groter is. Met name voor slechtziende en blinde reizigers is het makkelijker om te werken met één pas voor hun begeleiders.
Trein

Bij de Oogvereniging zijn ze blij: “We zijn er sinds de komst van de OV-Chipkaart, en met name sinds de komst van de poortjes, mee bezig om dit voor elkaar te krijgen. Op zich was de sleutelkaart, naast de begeleiderskaart, een prima oplossing. Maar we zijn blij dat er nu eindelijk een beter alternatief komt.”

Twee kaarten in één

Aanvragers van nieuwe en vervangende kaarten krijgen voortaan één hardplastic OV-begeleiderskaart met chip thuisgestuurd. Hiermee kunnen hun begeleiders op trein- en metrostations poortjes openen én aantonen dat ze als begeleider meereizen. Bezitters van de huidige OV-begeleiderskaart en chipkaart blijven die gewoon gebruiken, totdat zij bericht krijgen dat hun pas aan vervanging toe is.

Smileys in trein

Reisinformatie NS

Bron: Dedicon
21 maart 2017

Wanneer komt u ervoor in aanmerking?

De aanvraag van een OV Begeleiderskaart wordt toegewezen wanneer u op geen enkele manier zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen. Het begrip zelfstandig reizen slaat niet zozeer op het reizen zonder enige hulp, maar op het kunnen reizen zonder hulp van een persoonlijk begeleider, maar met hulp die het openbaar vervoerbedrijf biedt en met bewegingshulpmiddelen. De criteria zijn opgenomen in de Regeling OV-begeleiderskaart van 11 juli 2014. Bij de beoordeling wordt gekeken of u op enigerlei wijze zelfstandig kunt reizen. Het dragen van bagage is geen indicatie.

De kaart is 1 of 5 jaar geldig en te gebruiken in vrijwel alle treinen en metro’s, trams en bussen. Kaarten uitgegeven na 20 maart 2017 zijn tevens voorzien van een chip om de poortjes op treinstations en op metrostations van GVB en RET te openen.

Lees meer over Reizen met het openbaar vervoer.