Soundtact, navigatiehulp middels geluiden voor blinden en mensen met een verstandelijke beperking

Soundtact, navigatie

Bartiméus, specialist voor slechtzienden en blinden, heeft Soundtact ontwikkeld. Dit is een navigatie voor mensen met een visuele en/of ernstig verstandelijke beperking. ‘Deze doelgroep heeft na een verhuizing vaak problemen in de nieuwe omgeving de weg te vinden’, vertelt Marjolein Smit van het Bartiméus FabLab. “Verschil tussen links en rechts is lastig dus zijn ze vaak afhankelijk van anderen om hen de juiste weg te wijzen.

Door dit apparaat op te hangen in de nieuwe woonomgeving kunnen mensen sneller de weg vinden naar bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer of naar het toilet.”
Heeft slaap, geeuwt

Sensor

De Soundtact bevat een kleine computer en vier sensoren. Zodra iemand door de sensor loopt, komt er een geluid uit. Dit kan bijvoorbeeld het geluid van tandenpoetsen zijn of een wc die doorgetrokken wordt. Het geluid is afhankelijk van de richting die de cliënt loopt. Met behulp van geluid weet hij dus naar welke ruimte hij gaat. Met Soundtact kan een geluidenspoor worden gemaakt om mensen te helpen. Het geluid is dan een navigatiehulp om de juiste kamer te vinden of om een bevestiging te krijgen dat de cliënt in de kamer is waarnaar hij op zoek was.

De Soundtact kan ook buiten worden gebruikt. Zo kan het apparaat in de tuin hangen om de weg naar een schuurtje aan te geven. Op het terrein van Bartiméus in Doorn is een winkelstraatje, de winkels daar zijn binnenkort ook herkenbaar met behulp van het geluidenspoor.

Smit vertelt dat cliënten dankzij de Soundtact meer zelfstandig zijn. De navigatie vervangt immers de inzet van een begeleider. “Daarmee wordt tegelijkertijd op personeelskosten bespaard, wat maakt dat deze innovatie hartstikke Wmo-proof is.”

Bron: Wmo inzicht oktober 2013
Lees ook digital health