Virtuele geleidelijn brengt blinden van deur tot deur

Studenten Windesheim Flevoland presenteren slimme oplossingen: ‘Virtuele geleidelijn brengt blinden van deur tot deur’

Internet of Things, Big Data en smart devices veranderen de maatschappij en leiden tot steeds meer innovaties en slimme oplossingen.

Techniek-studenten van de minor Smart World van hogeschool Windesheim Flevoland zetten de nieuwste technologieën in voor onder meer een virtuele geleidelijn op maat voor mensen met een visuele beperking.
Blinde met taststok
Windesheim Flevoland werkt voor deze projecten samen met Cinnovate, TNO, Bartiméus, Deloitte, het Kadaster, Geodan en de gemeente Almere. De studenten presenteerden hun slimme oplossingen op donderdag 28 januari aan hun opdrachtgevers en andere belangstellenden.

Virtuele geleidelijn

De virtuele geleidelijn geeft mensen met een visuele beperking een geleidelijn op maat, die overal werkt en precies past op zijn of haar reisroute. Het brengt hen van deur tot (bus)deur, langs obstakels en gevaarlijke punten, helpt met oversteken en kan realtime informatie op maat geven. Er komt veel bij kijken.

Studenten hebben onderzoek gedaan naar ‘wearables’, zoals schoenen of kledingstukken die de gebruiker door signalen of trillingen de goede kant op leiden én de omgeving scannen. Een andere groep studenten is het gelukt om precieze positiebepaling mogelijk te maken. Een GPS-signaal op een smartphone is niet nauwkeurig genoeg. Door informatie van verschillende satellieten te combineren kan de positie van de gebruiker tot 30-50 centimeter nauwkeurig bepaald worden.

Ook hebben studenten een digitaal 3D-model gemaakt van Almere Centrum waarin open data en realtime webservices zorgen voor het genereren van de optimale looplijnen voor gebruikers.

De studenten laten op de verschillende belangrijke onderdelen zien dat de benodigde technologie voor het maken van een dergelijke geleidelijn echt werkt en op elkaar aan te sluiten is.

Projecten

Andere projecten die voortkomen uit de minor Smart World zijn een zelfrijdende rolstoel met obstakeldetectie voor indoor gebruik, een smart bed om bedverlaten te voorspellen en nachtelijk vallen te voorkomen, een Smart City Dashboard waarmee onder meer de noodzaak van onderhoud aan wegen beter voorspeld kan worden, een razend snel rijdend robotje dat met sensoren zijn omgeving scant en bijvoorbeeld toegepast kan worden door de brandweer en een 3D gaming zone met smart lantaarnpalen bij het Lumièrepark in Almere.

Minor Smart World

Windesheim Flevoland biedt de minor Smart World, bedoeld voor studenten van alle techniekopleidingen, jaarlijks aan van september tot februari. Deelnemers zijn dit jaar afkomstig van vijf verschillende hogescholen. Studenten van verschillende opleidingen werken met elkaar samen aan een project. Een minor bestaat uit een aantal vakken en een Comakership (praktijkopdracht) van een half jaar, waarmee studenten zich specialiseren en onderscheiden.

Alida Budding – Hennink

Bron: Windesheim Flevoland (21 januari 2016).

Meer info
over de virtuele geleidelijn bij Bartiméus.

Lees ook Applicatie op smartphone werkt als virtuele geleidelijn (interne link).