Smartphone app voor blinden, een paar virtuele ogen

Smartphone app voor blinden: Virtuele ogen

Technologie kan een uitkomst zijn voor blinden, zo zagen we al eerder een chip voor op een oogbal die het zicht zou kunnen herstellen. Die oplossing zal – in verband met aanzienlijke kosten – echter niet voor alle blinden zijn weggelegd. Een simpelere oplossing is deze applicatie voor de smartphone van LookTel, die mensen met slecht zicht een “virtueel paar ogen” geeft.

Fotocamera

Het werkt eigenlijk vrij simpel: richt de camera van een mobieltje op allerhande objecten en binnen no-time worden ze herkend. De applicatie laat vervolgens via een computerstem weten om wat voor objecten het gaat.
Smartphone

Voor meer informatie ove de app en prijzen kijk je op de website van de ontwikkelaar:
www.looktel.com/
Bron: Fresh Gadgets.nl, 31 maart 2010

LookTel is developing a suite of revolutionary assistive smartphone applications that bring the most powerful recognition technology of today to the aid of persons with low vision or blindness. This real-time recognition technology enables users to scan and instantly recognize objects such as packaged goods, soda cans, money, CDs, and landmarks like signs and store fronts.

Nb. van Kim
Mijns inziens is er een veel interessantere app, inmiddels al jaren gratis verkrijgbaar; Seeing AI.
Seeing Ai is een app voor iPhone / iPad en is door Microsoft ontwikkeld. De app kent meerdere voorzieningen voor slechtziende en blinde mensen om met behulp van de camera teksten te scannen en te laten voorlezen. Daarnaast kent de app nog andere herkenningsfuncties zoals geld, kleuren, hoeveelheid licht of product (streepjescode) herkenning.
Seeing AI is een gratis app die verteld over de wereld om u heen. Dit lopende onderzoeksproject is ontworpen voor blinden en slechtzienden en maakt gebruik van de kracht van AI om de zichtbare wereld te openen en mensen, tekst en objecten in de buurt te beschrijven.

De app is geoptimaliseerd voor gebruik met VoiceOver en stelt u in staat om het volgende te herkennen:
• Korte tekst – Spreekt tekst uit zodra deze voor de camera wordt weergegeven.
• Documenten – Biedt audiobegeleiding voor het vastleggen van een afgedrukte pagina en herkent de tekst, inclusief de oorspronkelijke indeling.
• Producten – Scant streepjescodes en maakt gebruik van pieptonen om u te begeleiden. U hoort de naam en informatie over de verpakking als deze beschikbaar is. (Werkt met iPhone 6 en nieuwere modellen.)
• Personen – Slaat de gezichten van mensen op, zodat u ze kunt herkennen en een schatting krijgt van hun leeftijd, geslacht en emoties.
• Scènes – Beluister een algemene beschrijving van de opgenomen scène (de omgeving waarin u zich bevindt).
• Valuta – Bankbiljetten worden herkend. (Vereist iOS 11.)
• Kleur – Herkent kleur.
• Licht – Genereert een hoorbare toon die overeenkomt met de helderheid van de omgeving.
• Afbeeldingen in andere apps – Tik gewoon op ‘Delen’ en ‘Herkennen met Seeing AI’ om afbeeldingen in e-mail, foto’s, Twitter en meer te beschrijven.
• Ervaring voor het bladeren door foto’s – Beschrijft foto ’s op uw telefoon.

Seeing AI werd ontwikkeld om u te helpen meer te doen door gebruik te maken van de kracht van de cloud en kunstmatige intelligentie. Naarmate het onderzoek vordert, kunnen er meer kanalen worden toegevoegd.