Zuzanka, app voor het scanner van houdbaarheidsdata

Zuzanka scant houdbaarheidsdata

Zuzanka is de eerste vervaldatumscanner.  Een app die u helpt bij het scannen en herkennen van houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen.  De app is bedacht en ontwikkeld door en voor slechtzienden.  Voorafgaand aan de release werd het bèta getest door gebruikers met een visuele beperking.  Hoewel ontworpen met deze groep in het achterhoofd, ondersteunt de app iedereen die zijn keuken netjes wil houden en gezond wil eten (of niet per ongeluk vervallen producten wil kopen).
Mobieltje

Eenvoudig in gebruik

De app is heel eenvoudig te gebruiken. Richt je camera gewoon op de vervaldatum en de app doet de rest.  Een sonargeluid leidt u naar de juiste plek op de verpakking. De app heeft een zelfstudie die u zal helpen om te leren hoe u deze moet gebruiken.  Het bevat ook een lijst van veelgebruikte voedingsmiddelen met de mogelijke locaties van houdbaarheidsdata.  Zodra de vervaldatum is herkend, kunt u de herkende tekst en/of afbeelding delen.

De app kan via deze link in de App Store worden gedownload: https://apps.apple.com/pl/app/zuzanka/id6444279925.  Het werkt met iPhone en iPad.  Vanaf nu is het beschikbaar in het Engels en Pools.
U kunt Zuzanka testen met een proefperiode van 14 dagen.  Daarna kunt u zich abonneren op de app.  Als alternatief kunt u gratis één datum per dag scannen.

Nota bene
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten producten.
Het is soms lastig te bepalen of je iets nog veilig kunt eten of drinken als het over de datum is. En wat doe je als een verpakking al even geopend is, maar de houdbaarheidsdatum nog niet bereikt is? Gooi je het weg of eet je het toch op?
Lees er meer over op het voedingscentrum. Op deze pagina staat ook een link naar een online bewaarwijzer!