Toename webshops pluspunt voor blinden

Er is op dit moment een flinke toename van webshops waarneembaar. De toename van webshops kan voor blinden en slechtzienden een meerwaarde betekenen. Het zorgt voor een bevordering van de zelfstandigheid van deze mensen, omdat ze bij het doen van aankopen niet langer een beroep hoeven te doen op de hulp van anderen.
Vraagtekens
Wel is het belangrijk dat de webshop toegankelijk is voor slechtzienden en blinden. Alleen het hebben van een webshop is niet voldoende. Hieronder vind je tips waarmee een webwinkel toegankelijker gemaakt kan worden voor blinden en slechtzienden.

 1. Zoekfunctie
  De zoekfunctie dient makkelijk toegankelijk te zijn.
 2. Navigatie
  Het navigeren tussen de verschillende producten en pagina’s moet makkelijk zijn. Geef links een alt-tag mee.
 3. Taal
  Geef voor iedere pagina en product de basistaal aan.
 4. Titel
  Geef pagina’s en producten een duidelijke titel. Geef de titel aan met een h1-tag. Alinea’s kunnen het beste aangegeven worden met een h2 of h3 tag.
 5. Foto’s & Afbeeldingen
  Foto’s en afbeeldingen dienen van goede kwaliteit te zijn, ook bij het vergroten moeten deze goed zichtbaar zijn. Voorzie foto’s en afbeeldingen van een alt-tag. Indien het complete foto’s of afbeeldingen betreft, beschrijf deze dan.
 6. Pop-ups
  Gebruik geen pop-ups, informatie in dit soort schermen kunnen namelijk niet door screen readers gelezen worden.
 7. Video’s
  Beschrijf video’s in een tekstversie.
 8. Afspeelknop
  Voeg een afspeelknop toe aan de pagina’s waarmee men de inhoud kan laten voorlezen.
 9. Lettergrootte
  Ondanks dat er voor slechtzienden veel software beschikbaar is die tekst kan vergroten kan het een idee zijn om bezoekers de mogelijkheid te geven om de lettergrootte van de website in te stellen.
 10. Formulieren
  Zorg dat de invulvelden van een formulier met het toetsenbord bereikbaar zijn. Gebruik checkboxen in plaats van radiobuttons.

Toegankelijkheid en bruikbaarheid zijn essentieel, niet alleen voor mensen met een (visuele) beperking. Web toegankelijkheid, een verzameling websites die zich met dit thema bezighoudt