User testing tool checkt websites

User Testing Tool, UTT, gepresenteerd

Vandaag presenteert Accessibility in Brussel een eerste versie van de EIII User Testing Tool, UTT. Dit is een gratis hulpprogrammaatje dat eenvoudig in de browser gestart kan worden. Met het programma kunnen ook gebruikers die geen toegankelijkheidsexpert zijn, zelf een aantal toegankelijkheidsaspecten op een website testen. Computerscherm

Doel

Het doel van UTT is om te stimuleren en mogelijk te maken dat informatie over toegankelijkheid verzameld kan worden door gebruikers.
Toegankelijkheid van websites is doorgaans gespecialiseerd werk. Met deze tool wordt het mogelijk om niet-toegankelijkheidsdeskundigen informatie te laten verzamelen. Daarnaast moet het bijdragen aan bewustwording bij webprofessionals over het onderwerp toegankelijkheid.

De tool is gebouwd als een zogenaamde bookmarklet. Dit is een klein programmaatje dat in elke webbrowser opgeslagen kan worden als een bladwijzer (bookmark) of als een link op een webpagina.

De UTT test zelf (nog) niet automatisch maar kijkt in de code van de webpagina en legt mogelijke toegankelijkheidsproblemen met een toelichting aan de gebruiker voor. Deze kan vervolgens met hulp van de user testing tool zelf besluiten of het een toegankelijkheidsprobleem betreft.
Deze versie is een voorlopige eerste versie. Er zal de komende tijd nog aan worden doorontwikkeld.

Je kunt de tool downloaden op: www.accessiblecheck.com

Bron: Accessibility.nl

Websites rondom Webtoegankelijkheid.