Blippar herkent voorwerpen

App Blippar herkent voorwerpen en geeft extra informatie

Tijdens de Code/Media-conferentie op 17 en 18 februari 2016 werd de nieuwste versie getoond van de app Blippar. De geüpdatete app zou ieder object moeten herkennen waar je je smartphone op richt. Niet alleen wordt het voorwerp benoemd, maar de gebruiker krijgt er ook allerlei extra informatie bij.

Mobieltje

Blippar bestaat al sinds 2011 en werd ontwikkeld als een Augmented Reality app, gericht op merkartikelen. Alleen afbeeldingen en voorwerpen met een speciale code werden door de app herkend. Net als bij een QR code, leidde het ‘bekeken’ voorwerp je dan naar meer informatie.

Blippar herkent alles

In de huidige versie herkent Blippar letterlijk elk object waar je je schermpje op richt. Abarish Mitra, één van de ontwikkelaars en CEO van Blippar, demonstreerde de app op de Code/Media-conferentie, een jaarlijkse bijeenkomst van de meest invloedrijke denkers op het gebied van technologie en media in California.

“Dit is een grote verandering in ons zakenmodel”, vertelde Mitra. “Tot nu toe ging Augmented Reality over statische beeldherkenning; van plaatjes van bepaalde merken die opgeslagen waren in een database. Met de nieuwe technologie kun je de echte wereld om je heen analyseren.” Als demonstratie richtte hij zijn smartphone o.a. op bananen, die herkend werden waarna de app meldde hoe dat fruit groeit en waar in de buurt het te koop was.

Je kunt als gebruiker zelf ook informatie toevoegen. Daarmee kan de techniek zich nog verder ontwikkelen. Wat we nu kunnen, is te vergelijken met het brein van een zesjarige: het kan een auto herkennen, maar niet het merk, Mitra denkt, dat de app met hulp van miljoenen gebruikers al snel het niveau van een 18-jarig brein kan bereiken.

Bron: Dedicon

Ook interessant:
Horus helpt blinden met het waarnemen van de omgeving. Horus is een headset waar camera’s op zitten. De visuele informatie die de camera’s vastleggen, wordt omgezet in auditieve informatie.