Toegankelijkheidstest voor Europese webpagina’s

NEDERLANDSE WEBPAGINA’S SCOREN SLECHT IN TOEGANKELIJKHEIDSTEST

Het is slecht gesteld met de toegankelijkheid van websites in Europa. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Belgische adviesbureau Craftzing.
Ruim 93 procent van de onderzochte Nederlandse webpagina’s en 94 procent van het Europese totaal faalde bij een test die kijkt naar bijvoorbeeld het gebruik van voldoende kleurcontrasten, zichtbare links en alt-attributen bij afbeeldingen, zo meldt techzine.nl.

Een kwart faalt op meerdere onderdelen

Computerscherm
Craftzing onderwierp 260.000 homepages van Europese bedrijven en instellingen aan een toegankelijkheidstest op basis van WCAG eisen opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Maar liefst 94 procent van alle pagina’s faalde op minstens één onderdeel. Een kwart ging zelfs op meer dan drie onderzochte criteria de mist in.

Grootste struikelblok was voldoende kleurcontrast tussen elementen op de website, zoals teksten en achtergronden. Een ander veelvoorkomend probleem is een duidelijke omschrijving voor links en vaak ontbreekt een omschrijvende tekst bij afbeeldingen en soms ook in knoppen. Wanneer een link geen tekst bevat maar bijvoorbeeld alleen een icoon, kunnen screen readers voor blinden en slechtzienden er niks mee. Het woord Links in een felgele kleur

Volgend jaar EU-wetgeving

Vanaf juni volgend jaar komt er EU-wetgeving die minimumcriteria voor toegankelijkheid verplicht stelt. De gebruikte standaard hiervoor is voor een groot deel gebaseerd op de WCAG-richtlijnen van het W3C. Afgaande op de resultaten uit deze toegankelijkheidstest is er werk aan de winkel voor Europese bedrijven, overheden en organisaties.
Overigens geeft Craftzing zelf toe dat een dergelijke geautomatiseerde test niet alles kan zeggen. Zo was het slechts mogelijk een derde van alle WCAG-criteria op deze manier te testen. Van de 16 miljoen tests die de onderzoekers op de onderzochte pagina’s afvuurden, kwamen er ‘maar’ 6,4 miljoen terug met een helder geslaagd/gezakt-resultaat.

Bron: De voorste kamer, 27 juni 2024

Lees meer over toegankelijkheid op deze pagina: W3C zet nieuwe aanbevelingen uit voor het bouwen van een toegankelijke site Duim omhoog