Europese Toegankelijkheidsrichtlijn

Per 28 juni 2025 is de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act) van kracht. De richtlijn houdt in dat onder andere banken, webwinkels, media en streamingdiensten hun diensten en producten toegankelijk moeten maken voor mensen met een beperking.
Oude televisie met afstandsbediening
De EAA geldt kort samengevat voor zes categorieën:
• E-handelsdiensten:
Diensten waarbij het doel is om een overeenkomst te sluiten. Denk aan een ticket reserveren, iets kopen in een webshop of een verzekering afsluiten.
• Diensten die toegang verlenen tot audiovisuele mediadiensten:
Diensten die het mogelijk maken om televisie te kijken en programma’s, video’s en films te streamen.
• Bankdiensten:
Diensten rondom betalen, beleggen, sparen, hypotheken etc.
• Elektronische communicatiediensten:
Alle telecommunicatiediensten die aan consumenten worden geleverd, zoals diensten rondom bellen, mailen en internet.
• E-books:
Diensten voor het lezen van digitale boeken.
• Onderdelen van personenvervoer:
Diensten rondom tickets, reisinformatie, communicatie over dienstregelingen etc.

Ook de bijbehorende producten die nodig zijn om deze diensten te leveren moeten aan toegankelijkheidseisen voldoen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, toezichthouder op de EAA, geeft een overzicht van deze producten die toegankelijk moeten zijn.

Toegankelijkheidskloof

Een recente inventarisatie onder bedrijven en instellingen in zowel de publieke als private sector laat zien dat er nog grote stappen nodig zijn. Zo blijkt onder meer dat:
• 71% van e-commercewebsites niet goed navigeerbaar is met toetsenbord of schermlezer
• 64% van mobiele apps essentiële visuele elementen missen zoals alternatieve tekst of contrastcontrole
• 52% van digitale betaalautomaten geen auditieve of tactiele ondersteuning bieden

Bron en meer lezen.

Webwinkels slecht bruikbaar

Ook online is het niet makkelijk voor mensen met een beperking, ziet Level Level. Dit adviesbureau uit Rotterdam onderzoekt jaarlijks de toegankelijkheid van honderden webwinkels.
Wat vaak voorkomt: websites die niet duidelijk maken waar een link naartoe gaat of wat een knop doet. Of afbeeldingen die niet zijn omschreven. Die informatie is cruciaal voor blinde en slechtziende mensen: daarmee kan software die een website voorleest deze personen helpen navigeren.
Hetwoord Links in een fel gele kleur
Het beeld wordt bevestigd door een recent groot Europees onderzoek, waarvoor ook ruim 30.000 Nederlandse websites zijn bekeken. De conclusie: 93 procent ‘zakt’ voor de toegankelijkheidstest.

Meer lezen op de site van NOS

Melding maken van ontoegankelijke producten

Met de invoering van de EAA worden leveranciers van diensten en producten verplicht om de toegankelijkheid ervan op orde te brengen. Dit maakt het voor iedereen makkelijker er gebruik van te maken.
Kom je een product tegen dat niet toegankelijk is? Dan kun je daar een melding van maken bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Meldpunt voor consumenten