Stichting Appt helpt bij de toegankelijkheid van apps

Over stichting APT

Vanuit onze missie “iedereen appt” helpen wij gebruikers met een beperking en de makers van apps om beter gebruik te maken van apps.

“Vorig jaar hebben we een trainingsapp voor de schermlezergebaren ontwikkeld. Natuurlijk volledig toegankelijk. Deze is te downloaden op www.appt.nl/app. We zijn benieuwd naar feedback op de app zodat we bij het doorontwikkelen nog meer mensen kunnen helpen. Deze app is natuurlijk volledig gratis en mogelijk gemaakt door het SIDN fonds.”
Computerspel
“Daarnaast is het helaas zo dat diverse apps niet toegankelijk zijn. Wij willen met ons meldpunt helpen bij het toegankelijker maken van deze apps. Heb je problemen bij het gebruiken van een app geef dat dan door via meldpunt. Wij proberen in contact te komen met de ontwikkelaar en helpen bij het vinden van de technische oplossing.”

u vindt ons tevens op Facebook!

***

Achtergrond

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen visueel beperkt, waarvan ongeveer 80.000 blind en heeft circa 3.2% van de bevolking een gehoorbeperking (760.000). Naast visuele- en gehoorbeperkingen zijn er ook cognitieve, neurologische of fysieke beperkingen die het gebruik van apps/systemen moeilijker maken. Het blijkt dat 30% van de app gebruikers een hulpmiddel aan heeft staan. Bijvoorbeeld de vergrotingsopties van tekst.
Vrouw achter pc
Voor veel gebruikers zijn apps helaas niet toegankelijk. Zelfs de apps met miljoenen gebruikers (o.a. rijksoverheid, banken, verzekeraars, supermarkten en webshops) hebben moeite te voldoen aan de richtlijnen en zijn dus voor gebruikers soms niet te gebruiken.

Missie

Met Stichting Appt willen Jan Jaap de Groot en Paul van Workum hier verandering in brengen met de missie: “iedereen appt”. Toegankelijkheid wordt een verplichting voor overheden (juni 2021) en bedrijven (2025). Daarbij kunnen ze hulp gebruiken. Stichting Appt gaat die hulp bieden.

“We zijn pas begin 2020 gestart maar hebben ondertussen al een eigen app waar men het belangrijkste hulpmiddel de schermlezer kan leren gebruiken en hebben we al een interessant project gegund gekregen om een test en verbeter aanpak te ontwikkelen. Kijk voor de apps op www.appt.nl/app.
We willen met deze groep een community starten van mensen die ons willen helpen met apps toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door feedback te geven op apps en soms een app te testen. Wij geloven dat juist mensen met een beperking de makers van apps kunnen inspireren toegankelijker te ontwikkelen.”

Lees elders op mijn site meer over apps en toegankelijkheid