Glaucoom, blijf je ogen druppelen

Glaucoom – Blijf je ogen trouw druppelen!…

"Door iedere dag trouw te druppelen blijf je met glaucoom goed zien". Dat zegt Hans Lemij, oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam. "Doe je dat niet, dan kun je zelfs blind worden. Eigenlijk weten mijn patiënten dat wel, maar het probleem is dat ze het niet doen! Slechts 10 procent druppelt goed."

Rond draaiende ogen

Bij glaucoom is de druk in de oogbol te hoog, waardoor de oogzenuw beschadigd raakt. Lemij kan zich wel voorstellen dat veel patiënten niet goed druppelen, "want druppelen is geen pretje: het prikt en je kunt last hebben van bijwerkingen zoals rode ogen, waziger zien, benauwdheid en hoofdpijn. Maar als je je medicijnen niet trouw gebruikt, gaan je ogen later onherroepelijk achteruit. Dat gebeurt bij zo’n 10 procent van de patiënten. Een groot deel van de patiënten gaat zoveel slechter zien dat ze bijvoorbeeld hun rijbewijs kwijtraken, tegen dingen oplopen of niet meer kunnen lezen.

Het probleem van ’therapie-ontrouw’ speelt niet alleen bij glaucoom. Ook bij andere chronische ziekten waarbij mensen nog geen klachten hebben, houdt zeker de helft van de mensen zich niet goed aan de medicatievoorschriften. Het lijkt een menselijk trekje. Hoe je mensen het beste kunt stimuleren om trouw te druppelen, weten we niet. Het opgeheven vingertje werkt niet, bang maken ook niet. Wat wel?"

Meer info

Glaucoomvereniging
Tel: 071 – 517 42 42
www.glaucoomvereniging.nl

www.oogziekenhuis.nl