Te weinig slaap leidt tot blindheid voor gezichtsuitdrukkingen

Slaaptekort beïnvloedt het juist interpreteren van gezichtsuitdrukkingen

Genoeg slapen blijkt waanzinnig belangrijk voor het juist interpreteren van gezichtsuitdrukkingen. Daarin gaat het er vooral om dat je voldoende droomt. Tijdens de REM (Rapid Eye Movement) slaap, worden de stress hormonen afgebroken en worden pijnlijke herinneringen verzacht. Slaappillen die dromen onmogelijk maken zijn in dat opzicht een beetje dom. De meeste mensen kunnen zich niet herinneren of en wat ze gedroomd hebben maar dat zegt weinig over wel of niet dromen.
Meisje droomt
Onvoldoende slaap zorgt ervoor dat je over-emotioneel reageert op bedreigingen. In alles een bedreiging ziet, zelfs een vriendelijk gezicht. Misschien dat mensen die te weinig slapen zich daarom asocialer gedragen, ook op een vriendelijk woord grauwen en snauwen en eenzamer zijn.
Man heeft slaap
Gezien het feit dat minstens twee derde van de westerse bevolking structureel te weinig slaap krijgt, nogal alarmerend. Bijvoorbeeld medewerkers van de eerste hulp afdeling, militairen, politie kunnen makkelijk een slaaptekort opdoen. Juist zij moeten voldoende goed slapen.

Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van de Rorschach test. 18 gezonde jong volwassenen moesten 70 gezichtsuitdrukkingen beoordelen.
Boze mannetjes
Na een nacht niet slapen bleken de hersengebieden die emoties registreren abnormaal te reageren. Ook de hartslag correspondeerde niet goed. Verder was de zenuwverbinding tussen de hersenen en het hart, verantwoordelijk voor het juist interpreteren van distress signalen, verbroken.

“Sleep deprivation appears to dislocate the body from the brain,”… “You can’t follow your heart.”

Met andere woorden slaap tekort maakt van mensen angstige zombies.

Bron: site is helaas offline

Lees ook Slaapproblemen in relatie tot een visuele handicap