Kinderboek maakt inclusief gebaar ook naar de LGBT gemeenschap

Avontuurlijk kinderboek maakt inclusief gebaar ook naar de LGBT gemeenschap

Team Avontura en het mysterie van het Quack Monster

Lu, Lisa en Jay vieren vakantie op een camping bij een natuurgebied: Quack. Er is een speurtocht uitgezet en de drie zijn bij elkaar ingedeeld. Lu baalt dat hij moet samenwerken met de dove Jay en de blinde Lisa. Met dit team kan je toch geen speurtocht doen, en al helemaal geen (LIBTQ)”monsters” verslaan onderweg. Met “Team Avontura en het mysterie van het Quackmonster”, een inclusief kinderboek voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, bewijzen de makers dat het kan. Als je maar bereid bent je in te leven, en dat kan deze zomer met dit prachtig geïllustreerde en fantasievol ingesproken lees-, kijk- en luisterboek.

Omdenk strategie

“Niet wat zij kunnen leren van ons maar wat wij kunnen leren van hén.” Dat is het uitgangspunt van kunstdocent en visionair Mirjam Koornneef, een dame die het graag heeft over “de super powers van dove en slechthorende en blinde en slechtziende mensen.” Met haar visie en uitgangspunten kiest ze voor een ongebruikelijke ‘omdenk’ strategie.

Koornneef, die zelf volledig ziet en hoort, maakt zich op verschillende manieren ‘hart’ voor de inclusiviteit van deze doelgroep. De basis daarvoor ligt in haar eigen ervaring, als vrijwilligsters bij Stichting Oren en Ogen Tekort en ook als kunstdocent heeft ze gewerkt met doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden. Het inspireerde haar om de rollen om te draaien en de zintuigelijke verrijking die deze doelgroep meebrengt, tastbaar te maken in onder andere een kinderboek.

Visie

Het kinderboek “Team Avontura, en het mysterie van het Quackmonster” is een gemakkelijk geschreven kinderboek. Het is ontwikkeld in samenwerking met beste vriendin Susi Oerlemans en met illustraties van Jessica de Troije. Er zit een hoorspel bij het boek, en een gebarenboek, dat je via QR codes kunt downloaden. (De braille versie van het boek wordt op dit moment gemaakt.) Het boek activeert en stimuleert de zintuigen, zet het denken op scherp en opent het hart. Een prachtig boek om in de vakantie samen met je kind en ál je zintuigen te beleven.

Koornneef richt zich gepassioneerd op het bereiken van het reguliere onderwijs voor dit initiatief. De lespakketten van Team Avontura sluiten naadloos aan bij bestaande leerlijnen. Haar visie is een welkome verademing in een tijd waarin we als samenleving steeds verder van elkaar en van onze zintuigen zijn afgesneden. Het lezen van zo’n boek, binnen en buiten school, is eerder noodzaak dan luxe.
Jongen maakt vredesteken
Team Avontura is een serieus en speels initiatief voor iedereen die meer dan een gebaar wil maken voor de inclusieve maatschappij. Het lees, luister en kijkpakket is te koop via: www.teamavontura.nl