Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs 2018

Verzetsmuseum sleept RAAK Stimuleringsprijs 2018 in de wacht

De RAAK Stimuleringsprijs 2018 is in de wacht gesleept door het Verzetsmuseum Amsterdam. Het museum ontvangt 30.000 euro en advies van een specialist en materiaal om een toegankelijke tentoonstelling voor slechtzienden en blinden te realiseren. Deze prijs is in 2016 in het leven geroepen door het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum om Nederlandse musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Het Verzetsmuseum nam het in de verkiezing op tegen het Museon in Den Haag en het Voerman Museum Hattem. Ook zij gaan niet met lege handen naar huis en ontvangen respectievelijk €15.000 en €7.500 ten einde hun museum toegankelijker te maken. Ruim vijfduizend mensen brachten hun stem uit op www.raakstimuleringsprijs.nl. De prijs werd uitgereikt bij de winnaar van vorig jaar: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
Eurobriefje

Toegankelijkheid belangrijk

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “De RAAK Stimuleringsprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt, maar blijft onverminderd belangrijk. In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen blind of slechtziend. Zij willen ook musea bezoeken, maar kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. Dus is het de uitdaging iemand die niet kan kijken, toch te raken.”

Tastbare objecten en verhaalfragmenten

Met haar plan voor een zelfstandig te bezoeken tentoonstelling ontving het Verzetsmuseum te meeste stemmen van het publiek . Hierbij krijgen mensen met een visuele beperking een volwaardige museale beleving. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Ook vertelt een speciale audiotour wat er te zien is.
Blind mannetje
De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van:
* het Oogfonds
* het Van Abbemuseum
* Stichting Dedicon
en wordt mede mogelijk gemaakt door:
* Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
* Stichting Novum
* Gelderse Blinden Stichting
* Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
* Stichting Blindenhulp
* Stichting Blinden-Penning
* Stichting Licht en Liefde
* Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.

Bron