Karaokelezen; tegelijkertijd luisteren en lezen

Luisteren en lezen, tegelijkertijd? Dat kan met Karaokelezen!

Als lezen lastig is, bijvoorbeeld door dyslexie, dan biedt Karaokelezen misschien wel de uitkomst! Hiermee krijgt de lezer namelijk op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. Bibliotheekservice Passend Lezen biedt deze dienst voor de jeugd karaokeboeken sinds 2016 via Karaokelezen.nl.
Boek

Hoe werkt Karaokelezen?

Dit doe je met karaokeboeken. Dat zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen wordt de lezer ondersteunt door een karaokebalkje, dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. De lezer ziet per woord waar hij/zij op de bladzijde is als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid en de lettergrootte zelf naar wens aan te passen.

Collectie

De collectie karaokeboeken bestaat uit ruim 150 boeken ingedeeld in twee leeftijdscategorieën: 12 t/m 15 jaar en 15 t/m 19 jaar in verschillende leesniveaus.
De boeken die scholieren voor “Lezen voor de Lijst” moeten lezen, zijn ook beschikbaar in karaokevorm.
Je kunt lezen én luisteren via de online player op de website of via de computer, smartphone of tablet.
Boekenwurm

Aanmelden

De site is een onderdeel van Passend Lezen om Karaokelezen mogelijk te maken voor de jeugdklanten. Om hiervan gebruik te kunnen maken maakt u een account aan op de site bibliotheekservice Passend lezen. Ook als u al lid bent van de bibliotheekservice.

Boek

Ook met HYBoek kun je karaokelezen!

Het karaokelezen met HYboek kan worden ingezet voor alle kinderen die leren lezen maar is vooral motiverend en zeer effectief voor kinderen bij wie de leesontwikkeling dreigt te stagneren. De kinderen zien het boek op hun scherm en luisteren tegelijk naar de tekst die wordt voorgelezen door een menselijke stem. Een ‘karaokebalkje’ volgt de ingesproken tekst zodat ze kunnen volgen wát wordt voorgelezen.
Naast dit meelopende leesbalkje kan er ook gekozen worden voor een simpelere leesliniaal. Als de audio uitgeschakeld wordt kunnen specifieke lastige woorden aangeklikt en apart beluisterd worden.
Natuurlijk kunnen de kinderen de grootte en de leessnelheid aanpassen. Leren lezen is immers maatwerk!

De bibliotheek gaat doorgroeien naar een groot aantal boeken van AVI-start tot AVI-M6 en zal elk kwartaal geactualiseerd worden. Elke leerkracht heeft een dashboard waarmee de lezerspassen simpel te koppelen zijn aan een kind of toe te wijzen aan een ander kind. Ook kun je met dit dashboard de boekenplankjes van elk kind (zo nodig) beheren en zien welk boek en/of hoe lang het gelezen heeft. HYboek is tenslotte onbeperkt en overal te gebruiken, zowel op school als thuis.
Man leest krant