Menukaarten in braille

Menukaarten in braille en grootletter

ECHTEN – Het Huis te Echten van Visio heeft voor zes restaurants in de omgeving braille- en grootlettermenukaarten laten maken.

De blinden- en slechtziendenorganisatie merkte dat cliënten daar behoefte aan hadden. De visueel gehandicapten stappen nu niet zo gemakkelijk een restaurant binnen, omdat ze te afhankelijk zijn van de bediening. Bij restaurant ’t Raethuys in Hoogeveen werd de eerste menukaart overhandigd door vaste klant Jitse van Dellen. Verder doen er drie restaurants in Echten en één in Ruinen mee.

Gepubliceerd: december 2013

Dorestad Services is er voor oa het printen van teksten, braillemenukaarten, braillelabels, geluidsbewerking (bijv. van lp naar cd, een compilatie van meerdere opnames)
Enkele jaren geleden (2015) ook voorzien van menukaarten in braille:
Anvers aan de Oude markt in Tilburg.
Zij besloten hiertoe nadat de werkgroep Toegankelijkheid van het TOG hen een bezoek had gebracht. Zij screenden het café op bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. Een van de punten op de checklist is of men een kaart in braille heeft. De eigenaar nam daarna meteen contact op met Multitekst (de voorganger van Dorestad Services) en zodoende is er nu een lunch-, diner- en dessertkaart in braille.
Braille menukaarten
Bij Dorestad Services kunt u nu ook:
1. Een wenskaart met een beschrijving en persoonlijke boodschap in braille laten versturen;
2. Een wenskaart met een persoonlijke boodschap in grootletterdruk laten versturen;
3. Een wenskaart met een persoonlijke boodschap in standaarddruk laten versturen;
4. Een cadeau envelop met een beschrijving in braille bestellen;
5. Een cadeau envelop zonder beschrijving bestellen.

Braille menukaart in iedere Brownies&downieS vestiging

Binnen Brownies&downieS zijn we iedere dag bezig om de wereld een stukje inclusiever te maken. Een prachtige doelstelling waarin we steeds weer proberen een stapje extra te zetten, onder het motto: Puur is perfect. Onlangs kwamen we in contact met Dennis ten Boske, die tijdens zijn achtste levensjaar blind is geworden door een operatie aan een hersentumor. Hij maakt braillemenukaarten voor horecagelegenheden. Bij de Brownies&downieS formule was iedereen meteen enthousiast. “Wij maken onze restaurants graag toegankelijk voor een nog grotere doelgroep, het is een kleine moeite om zo’n menukaart te hebben liggen”, laat Dirk Schuurmans, eigenaar van Brownies&downieS Culemborg & Oosterhout weten.

Vanaf vandaag ligt in iedere Brownies&downieS vestiging een braillemenukaart. (juli 2021) 

Ook op de site braille.nl kan men menukaarten in braille laten vervaardigen.