Touch screen plus

Touchscreen

Zwitserse onderzoekers van École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Technische Universiteit van Lausanne) hebben een nieuw soort oppervlak ontwikkeld wat tactiele feedback aan de gebruiker kan geven. Hierdoor kunnen aanraakoppervlakten aangevuld worden met reliëfeffecten. Gebruikers voelen dan bijvoorbeeld zelfs op een aanraakscherm de structuur van toetsen onder hun vingers. Man achter pc
De wetenschappers van de Zwitserse universiteit hebben een manier gevonden om de textuur van een scherm te beïnvloeden. En dit op een dusdanige manier dat het gevoel van specifieke gebieden op het scherm gewijzigd kan worden.
De techniek is ontwikkeld in het Integrated Actuators Laboratory (LAI) van de universiteit en is ontworpen voor gebruik in smartphones, tablets, computers en automaten voor etenswaren.

Het eerste échte ’touch screen’

“We voegen aanraakgevoeligheid toe aan tastbare oppervlakten,” zegt Christophe Winter, een student aan de LAI, die zijn proefschrift schrijft over het onderwerp. “De term ’touch screen’, die in huidige technologie gebruikt wordt, is eigenlijk een foutieve benaming, omdat deze technieken slechts audio/visuele feedback geven.”

Door een nieuwe informatie-laag toe te voegen aan apparaten, zal deze uitvinding de usability en algehele ervaring van de gebruiker verbeteren. Teksten op internet kunnen bijvoorbeeld verrijkt worden , waardoor de aandacht van de lezer getrokken kan worden naar specifieke delen op een pagina. Ook videospellen worden vermakelijker door de extra informatie die naar je zintuigen wordt gestuurd. En voor blinden en slechtzienden opent dit natuurlijk ook een geheel nieuwe deur van toegankelijkheid voor smartphones en andere elektronische apparaten.

Een laagje lucht

Om het reliëfeffect te verkrijgen gebruiken de wetenschappers een materiaal wat gaat trillen als er een voltage op toegepast wordt. Deze materialen worden ook wel ‘piëzo-elektrisch’ genoemd. Het materiaal zet heel snel uit en keert ook snel weer terug in zijn originele vorm, op een schaal van enkele nanometers. “Deze beweging zorgt voor micro-vibraties, waarvan de intensiteit mechanisch beïnvloedbaar is,” legt LAI-directeur Yves Perriard uit.

Deze vibraties, waarvan de amplitude slechts ongeveer 1 micron bedraagt (een honderdste van een menselijke haar) zijn op zichzelf niet door ons waarneembaar. De vibraties zorgen er echter voor dat er een heel dun laagje lucht tussen het oppervlak en de vinger van de gebruiker ontstaat. Hierdoor krijgt de gebruiker het gevoel dat er iets op het oppervlak ligt.

17 november 2011
www.aandrijvenenbesturen.nl