Kijksluiter als aanvulling op papieren bijsluiter

Kijksluiter slechts deels toegankelijk voor blinden

Deze week namen ruim honderd apothekers de Kijksluiter in gebruik, een bijsluiter in videovorm, als aanvulling op de papieren bijsluiter. En hoewel de naam anders doet vermoeden, zou de kijksluiter ook voor blinden en slechtzienden wel eens handig kunnen zijn; video bevat tenslotte ook audio. “Mits de video toegankelijk is”, zegt de Oogvereniging.

“De kijksluiter kan voor iedereen een goede ontwikkeling zijn,” zegt Mirjam Boers van de Oogvereniging. “Dus ook voor onze doelgroep. Maar dan moeten de video’s wel toegankelijk zijn.”

Ongelezen

In de video’s hoor je duidelijk om welk medicijn het gaat, waar het betreffende medicijn tegen werkt en wat eventuele risico’s en bijwerkingen zijn. Tot dusver dus in ieder geval handiger dan de papieren bijsluiter. Die sowieso echt niet toegankelijk is voor blinden en slechtzienden en dus veelal niet gelezen wordt. Ook niet door zienden overigens.

Dokter

En dat is dan ook de reden dat de kijksluiter ontwikkeld werd. Volgens apothekers onthouden patiënten maar tien tot twintig procent van wat de arts of apotheker ze over het medicijngebruik vertelt. De bedoeling is dat ze thuis dan ook de bijsluiter er nog even op na lezen. Maar dat kan en doet niet iedereen. De kijksluiters dienen daarom als extra, laagdrempelige aanvulling op de papieren bijsluiter. Bovendien kunnen via kijksluiter ook vragen gesteld worden en bijwerkingen gemeld worden.

Toegankelijkheid

Ook dat klinkt allemaal goed, maar nog heel even terug naar de toegankelijkheid, want hoe werkt die kijksluiter nu eigenlijk? Wanneer iemand medicijnen ophaalt, krijgt hij of zij naast de uitleg van de apotheker of arts een kaartje mee, waarop twee codes staan. Eenmaal thuis kan men de codes invoeren op de websitewww.kijksluiter.nl, waar ruim 1000 filmpjes klaar staan.

Dat klinkt allemaal prima, ware het niet dat de blinde toch even hulp moet vragen bij het lezen van de codes, want die zijn niet in braille gedrukt. Nu was de toegankelijkheid voor deze doelgroep ook niet de primaire doelstelling, laat het kijksluiterteam ons weten, maar voor de toekomst zullen ze de dat voor deze specifieke doelgroep in ieder geval meenemen in de ontwikkelingen. Echter, voor wie daar niet op wil wachten: op www.apotheek.nl vind je ook alle informatie over medicijnen. Met voorleesknop!