Timebuzz app voor blinden/slechtzienden

Timebuzz

Visio en Bartimeus hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe app waarmee blinden en slechtzienden op een subtiele manier de tijd kunnen opvragen op een Apple Watch. De TimeBuzz– app vertaalt de actuele tijd in lange en korte vibraties. Die zijn weergegeven in een zogenaamd buzzpatroon.

Kim met braillehorloge, helaas geen timebuzz

Taptic engine

De Apple Watch kwam begin 2015 op de markt en biedt meer mogelijkheden dan een traditioneel horloge voor blinden en slechtzienden. De Apple Watch kan bijvoorbeeld voelbare feedback geven via trillingen. Apple noemt dit de taptic engine.

“Binnen het project ‘Apple Watch’ zijn we toen gaan brainstormen over de vraag: Wat heeft deze smartwatch onze doelgroep te bieden? En discretie was het antwoord.” vertelt Paul de Nooij, projectleider bij Bartiméus.
“Horloges met spraak vallen nogal op,” gaat hij verder. “En waar andere smartwatches een vrij goed hoorbare zoem als feedback geven, maakt de Apple Watch gebruik van kleine, niet hoorbare tikjes.”
“Die tikjes hebben we vervolgens in vier voorkeurspatronen gegoten en dat resulteerde in bijvoorbeeld het buzzpatroon ‘Domtoren’, waarin een langere trilling staat voor 5. Twee lange trillingen bij de uren betekent dus 10 uur. Komt er nog een kort tikje bij, dan is het 11 uur. De drie andere patronen, die ook vernoemd zijn naar beroemde klokken, geven de uren en minuten in een ander patroon weer. Het is even wennen om op deze manier de tijd te ‘tellen’, maar het werkt wel..”
Klok

Buzzen

Wanneer de gebruiker de app op de Apple Watch opent, staat er een grote knop in beeld met de tekst ‘Tik om tijd te buzzen’. Wanneer er op deze knop getikt wordt, begint de app met het buzzen van de tijd. Het vertaalt het tijdstip in een patroon van lange en korte vibraties waarbij eerst de uren en dan de minuten worden gebuzzed. Door een korte pauze worden de uren van de minuten onderscheiden.
Op de website staan handige tips om de app nog makkelijker te kunnen gebruiken. In de iPhone app worden alle buzzpatronen uitgelegd.

TimeBuzz is ontwikkeld door Marco Miltenburg van Virtual Pages in samenwerking met Bartiméus, Koninklijke Visio en de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. De app is voor 0,99 euro te verkrijgen in de appstore.
Meer informatie

Info over de Apple watch
Klik hier
Bron: Dedicon

Lees meer over de Apple watch elders op deze site.