Groninger Museum tentoonstellingen ook toegankelijk voor slechtzienden

Het Groninger Museum organiseert rondleidingen voor mensen die (bijna) niet meer kunnen zien. In november heeft de eerste groep mensen deze bijzondere rondleiding mogen ervaren. Het idee achter dit initiatief is om ook mensen zonder zicht de tentoonstellingen optimaal te laten beleven.

Beleef het Groninger Museum

Het Groninger Museum wil toegankelijk zijn voor iedereen en is daarom dit project gestart. Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking zullen vaker plaats gaan vinden, zodat iedereen de kunst in dit museum kan beleven. In de vaste collectie komen ook verschillende ‘voelobjecten’. Dit project is georganiseerd voor de Oogvereniging en mogelijk dankzij Rabobank.

Moves like Jagger

De rondleidingen voeren de bezoekers door de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped. De rondleiding start bij een maquette van het Groninger Museum, ontworpen door Pan Vanitcharoenthum. Op deze manier kunnen de deelnemers voelen hoe het museum in elkaar steekt en waar ze zich op dat moment bevinden. Na deze introductie worden de deelnemers rondgeleid door de tentoonstelling. Het verblijf van The Stones in Edith Grove wordt tot in detail uitgelegd zodat de verbeelding gaat spreken. Vervolgens komen de iconische outfits voorbij, waarbij gevoeld wordt aan nagebootste texturen en stoffen. Ook maken de bezoekers zelf mee hoe het is om in de schoenen van Mick Jagger te staan, door zijn kenmerkende danspassen uitvoeren. De tour eindigt met de beleving van het concert uit 2016 in Cuba. Man met gitaar

Ervaringen

De eerste groep vond dit programma een groot succes. Geert de Breucker, voorzitter van de Groningse Oogvereniging: “De gezamenlijke dans, met de Mick Jagger move, was erg leuk. Dat geeft mij een beter beeld van hoe het eraan toe gaat bij de Stones.” Ook deelnemers Joost Kuin en Arend Schoonvelde zijn zeer te spreken over het initiatief. ”Ik vond dat de rondleider erg goed de details beschreef die van belang zijn als je niet ziet,” aldus Kuin. ”Het werd geen moment saai!” volgens Schoonvelde.

Volgende rondleiding

De volgende rondleiding staat al op de planning: donderdag 14 december om 10.30 uur. Aanmelden kan door te mailen naar boekingen@groningermuseum.nl of door te bellen naar 050 3666 514. Er mag een begeleider (gratis) of hulphond mee. Begeleiders moeten wel worden aangemeld.
Website van het museum