Nu ook in Brabant: blind hardlopen

Blind hardlopen

Stel dat je blind bent, of erger nog, blind en doof. Dan is hardlopen eigenlijk niets voor jou. Maar nu is er Running Blind. Overgewaaid uit Rotterdam en een groot succes in Den Bosch. Doven en blinden lopen nu met een buddy samen hard.
Hardlopen
Het is wel even wennen voor iedereen, zowel voor de buddy als voor de blinde loper. Dat zegt ook oprichtster Birte van Roosmalen. “Je moet je overgeven aan de ander en dat is natuurlijk even anders als je met zoveel snelheid loopt dan wanneer je gewoon loopt.”

Koordje met buddy

De groep kent verschillende gehandicapten, sommige zijn slechtziend, andere helemaal blind en weer andere hebben de extra handicap dat ze ook slecht horen. Via een koordje tussen de buddy en de loper worden aanwijzingen gegeven.

“Soms wordt mijn hand naar beneden geduwd aan het koord, dan gaan we naar beneden, soms wordt er aan getrokken en dan moet ik wat harder lopen of een klopje op mijn schouder geeft aan dat we afremmen,” zegt slechtziende Suzan Avendonks.

‘Het leven is helemaal anders’

Een paar jaar geleden werd ze ziek en nu kan ze bijna niets meer zien. “Ik was gewend om veel te bewegen op mijn werk, maar ook bijvoorbeeld met boodschappen doen enzo. Maar sinds ik ziek ben, is het leven helemaal anders geworden. Daarom ben ik zo blij met Running Blind. Het is voor mij heel goed om te bewegen zo.”

Vooralsnog is Running Blind in Den Bosch de enige hardloopgroep in Brabant die op deze manier beweegt met visueel gehandicapten. In Rotterdam, Zwolle en andere plaatsen buiten Brabant gebeurt het al langer.

Bron

zie ook Running blind