Nieuw gehandicaptenlogo

Gehandicaptenlogo in nieuw jasje

Na meer dan 45 jaar heeft het gehandicaptenlogo, symbool voor mensen met een handicap, een flinke metamorfose ondergaan. Het herontwerp is een initiatief van het Accessible Icon Project en is inmiddels omarmd door de staat New York. Stichting Light for the World pleit ervoor dat het nieuwe gehandicaptenlogo ook in Nederland wordt ingevoerd.
gehandicaptenlogo

Het nieuwe pictogram straalt onafhankelijkheid en beweging uit, terwijl de oude variant associaties oproept met passiviteit en afhankelijkheid. De staat New York past tevens haar taalgebruik aan door het woord ‘gehandicapten’ te vervangen door ‘toegankelijkheid‘ in publieke ruimten, zoals parkeerplaatsen en toiletten.

Wat toegankelijkheid betreft loopt Nederland ver achter bij de rest van de wereld. Zo werd vorige maand bekend dat het overgrote deel van de openbare toiletten niet toegankelijk is voor rolstoelers. Nederland heeft als een van de weinige landen het VN-verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap nog niet geratificeerd. Het snel omarmen van het nieuwe in de publieke ruimte zou een mooi gebaar van goede wil zijn, aldus Light for the World.

Bron: Light for the world Nederland