Aanpak doofblindheid moet gezamenlijk

Aanpak rondom doofblindheid

Instellingen voor doven en blinden moeten de handen ineen slaan om een landelijk kenniscentrum over doofblindheid te vormen. Daarvoor pleit hoogleraar doofblindheid Marleen Janssen in een interview in het augustusnummer van Markant. Door een gezamenlijke aanpak worden krachten en kennis gebundeld.

Janssen is sinds 2009 de eerste hoogleraar doofblindheid ter wereld. Zes onderzoekers promoveren dit jaar bij haar. Nederland loopt op dit gebied wereldwijd voorop, maar juist nu er nieuwe methoden voor begeleiding beschikbaar komen, is er volgens Janssen minder geld beschikbaar voor de één-op-één-begeleiding waar doof-blinden recht op hebben.
Man houdt hand achter oor

Twintig minuten alleen

“Doof-blinden hebben geen toegang tot informatie uit de buitenwereld”, zegt de hoogleraar. “Moet je je voorstellen: je ziet niets, je hoort niets, de wereld is niet groter dan je arm. Op het moment dat je geen tactiel contact met iemand hebt, houdt de wereld op. Je bent er even niet. Televisie kijken, muziek luisteren, dat kunnen doof-blinden niet. Als ze twintig minuten alleen zijn, is het echt lang genoeg.”

Lees het volledige artikel op Skipr over de gezamenlijke aanpak rondom doofblindheid.

Artikel: Alle instellingen voor doven en blinden moeten samenwerken in kenniscentrum:
Nationale onderwijsgids

Lees ook Campagne oog en oor voor talent, over doof-blindheid. (Interne link)
Leerstoel doofblindheid (interne link)

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief