Readspeaker leest uw site voor

Readspeaker laat websites spreken

Readspeaker heeft speciaal voor mensen die moeite hebben met het lezen van teksten op websites een applicatie ontwikkeld. Door het aanklikken van een ‘Zeg het’ logo wordt de tekst op een internetpagina voorgelezen. De applicatie kan overigens ook teksten voorlezen van Word- of PDF-documenten.

Man houdt hand achter oor

Het van oorsprong Zweedse bedrijf heeft sinds kort een Nederlandse taalmodule op de markt gebracht. Hiervoor heeft iemand twee weken lang in een studio Nederlandse woorden ingesproken. De gebruiker van de applicatie hoeft geen speciale software te installeren. De webbrowser dient wel java-scripts te ondersteunen. De aanwezigheid van een geluidskaart is vanzelfsprekend. Een centrale server in Zweden scant via text-to-speech-technology de teksten op de website. Vervolgens streamt deze een geluidsbestand via internet naar de computer van de eindgebruiker.

Zorgverzekeraar VGZ maakt reeds gebruik van de diensten van Readspeaker en binnenkort zullen ook de teksten op de website van de Tweede Kamer worden voorgelezen.

Meer informatie

Nb. De meningen over dit product zijn verdeeld. Mensen die een visuele handicap hebben beschikken doorgaans over software op hun pc die tekst van het scherm voorleest of men beschikt over een brailleleesregel. In de meeste browsers is het mogelijk het lettertype en de lettergrootte handmatig aan te passen. Voor deze doelgroep heeft het hoogstwaarschijnlijk weinig meerwaarde.
Mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal kunnen er baat bij hebben, alsmede mensen die woordblind zijn.