Toegankelijkheidscertificaat websites

Toegankelijkheidscertificaat voor gemeente Oisterwijk

De gemeente Oisterwijk ontving in april het toegankelijkheidscertificaat voor haar website. Oisterwijk ontvangt dit keurmerk omdat de website voldoet aan richtlijnen van de overheid om websites voor iedereen optimaal toegankelijk te maken. Dit geldt voor mensen met een visuele beperking maar bijvoorbeeld ook voor bezoekers die met een mobiele telefoon de website willen bekijken. Websites die volledig aan de webrichtlijnen voldoen zijn herkenbaar aan een groen logo met drie sterren.

Duim omhoog

Sinds begin 2011 is de gemeentelijke website ook uitgerust met een voorleeshulp. Mensen met een visuele beperking en mensen die niet goed kunnen lezen of moeite hebben met de Nederlandse taal, hebben zo toch de mogelijkheid de informatie tot zich te nemen. Na het (gratis) downloaden van het programma kunnen bezoekers met de cursor over de tekst bewegen. Dat deel wordt dan voorgelezen. Ook wordt de tekst woord voor woord in een aparte kleur getoond en kan de tekst worden vergroot.

Ga naar de website: oisterwijk.nl

Gemeente Baarle-Nassau met de toegankelijke audio­verslagen

De gemeente Baarle-Nassau heeft als eerste Nederlandse gemeente een website gelanceerd met raadsverslagen in audiovorm die volledig voldoen aan de strengste normen van de webrichtlijnen. De site verdient daarmee het predikaat ‘drempelvrij met drie sterren’.

Ga naar de website: www.baarle-nassau.nl

(Bron: Iris zomer 2011)
Lees ook: Zorgwekkend aantal gemeentewebsites ontoegankelijk