Aikido; een leuke sport voor blinde en slechtziende mensen

Aikido voor blinden en slechtzienden

Drie aikido-organisaties in Rotterdam hebben onlangs proeflessen gegeven voor mensen met een visuele handicap. De lessen in de oosterse verdedigingskunst, die werden afgesloten met een demonstratie, trokken veel belangstelling. Ruim twintig blinden en slechtzienden, in leeftijd variërend van 13 tot 55 jaar, deden mee aan het project.

Aikido is een verdedigingskunst die voortkomt uit de krijgskunst van de Japanse samoerai. Aikidotechnieken gaan niet in tegen de kracht van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van spierkracht.

Aikido

Project blinde krijgers

Gerard Vonk, aikido-leraar bij Tenchigowa, is initiatiefnemer van het project ‘Blinde krijgers’. Vonk: "Omdat het een project is waarin we in korte tijd iets moesten laten zien, hebben we alle deelnemers een ziende partner toegewezen. Dat was een ervaren aikidoka van vergelijkbaar postuur.
Zo leerden ze in twee lessen een aantal technieken die vervolgens op de demonstratie getoond werden." Bij de aikido-organisaties kunnen blinden en slechtzienden ook samen met zienden les nemen.

Geen verschil tussen zienden en blinden

Het was voor Gerard Vonk de eerste keer dat hij met visueel gehandicapten werkte. "Ik heb wat meer verbaal uitgelegd dan ik bij zienden gewend ben te doen. Aikido is een kunst die je vooral leert door het te doen en te voelen. In dat opzicht is er geen verschil tussen zienden en visueel gehandicapten."
De gemeente Rotterdam heeft financiële ondersteuning toegezegd als zich veel nieuwe leden met een visuele handicap aanmelden. Met dat geld kunnen de aikidoleraren leren hoe ze de technieken het beste kunnen overbrengen aan blinden en slechtzienden.

Rick Brouwer, deelnemer en mede-organisator van het project Blinde krijgers, is enthousiast. Hij vertelt: "In aikido ben je zowel met je lichaam als met je geest bezig, dat geeft een mooie harmonie. En het levert een positieve bijdrage in het zelfvertrouwen. Ik ben zelf slechtziend en slechthorend. Het beoefenen van zo’n sport helpt je uit je schulp te kruipen."

Meer informatie
Kaishinkan

Bron: redactie-anderslezen, 21-1-2005
© Anderslezen.nl
Lees ook running blind

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief Getagged