Horloge voor blinde mensen dat de tijd op een unieke wijze weergeeft

Haptica: braillehorloge voor blinden en slechtzienden

Voor visueel gehandicapten bestaan verschillende horloge-oplossingen. Zo is er het horloge waarvan het horlogeglas kan worden geopend om de stand van de wijzers te betasten, en op die manier de tijd te schatten, het zgn. braillehorloge. Ook zijn er uurwerken die de tijd auditief vermelden (de tijd oplezen). En uiteraard is een Grande Sonnerie of Minute Repeater, nog altijd de ultieme horlogecomplicatie, bruikbaar voor mensen die niet of niet goed kunnen zien. Een aan reguliere tijdmeters gelijkwaardig horloge was er vooralsnog niet.

Wekker

Uniek horloge

Daar heeft de jonge Amerikaanse ontwerper David Chavez nu verandering in gebracht. Chavez bedacht er een dat de tijd in Braille weergeeft, volgens het 24 uur format: Haptica Moveable timepiece for vision impaired. Het uurwerk van het prototype beweegt twee schijven met daarop Braille informatie. De combinatie van de roterende schijven vormt de tijd in uren en minuten.

Chavez won in mei dit jaar Brons met zijn idee tijdens de IDEA Awards (International Design Excellence Awards). Volgens Chavez zal het uurwerk geproduceerd worden en op de markt komen. Hij werkt momenteel hard aan het productieklaar maken maar kan nog niet inschatten wanneer het verkrijgbaar zal zijn.

Lees meer: Haptica, uniek braillehorloge voor blinden

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief Getagged