Stemprinter in de maak

Stemprinter

De commissie Elektronisch stemmen in het stemlokaal heeft aan het kabinet geadviseerd om een stemprinter in te voeren.
Met die stemprinter zou de kiezer zijn of haar keuze kunnen maken op een computer met aanraakscherm en deze vervolgens kunnen printen op acceptgirokaartformaat. De geprinte kaart kan daarna in de stembus gedeponeerd worden. Aan het einde van de dag worden de stemkaarten gescand door een aparte telcomputer.

Dennis Dondergoor van de Oogvereniging: Stemgegevens worden dus niet opgeslagen in de stemprinter om fraude te voorkomen. Mocht het toch nog nodig zijn, dan kunnen de stemkaarten handmatig nageteld worden. Maar omdat ze veel kleiner zijn dan de huidige biljetten, scheelt dat enorm veel tijd.

Op dit moment is de TU Delft bezig met het ontwerpen van een simulatiescherm van de stemprinter, dat in december door blinden en slechtzienden getest zal worden. Dondergoor: Het is de bedoeling dat de printer door iedereen zelfstandig te bedienen is. Dus ook door blinden en slechtzienden. Met behulp van audiofeedback via een koptelefoon kunnen ook zij zonder hulp stemmen en blijft hun privacy dus gewaarborgd. De Oogvereniging vind het dus een goed plan, maar zou wel graag nog zien dat er een controlemogelijkheid toegevoegd wordt.

Dat de simulatie in december getest wordt, betekent overigens niet dat de stemprinter bij de volgende verkiezingen al ingezet kan worden. Het gaat hier puur om een klein onderdeel van het hele proces, ervan uitgaande dat er überhaupt een stemprinter komt, aldus een woordvoerster van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deze simulatietest is puur om te onderzoeken of het op deze manier voor iedereen mogelijk is om zelfstandig te stemmen. Mocht het kabinet in de verre toekomst inderdaad kiezen voor de aanschaf van een stemprinter, dan zullen ook andere aspecten nog onderzocht moeten worden: het authentiseren van de stemgerechtigde bijvoorbeeld. Bovendien hangt er een fors prijskaartje aan en heeft het kabinet ook eerder al aangegeven daar op dit moment geen geld voor te hebben.
Eurobriefje

Helaas voor de voorstanders van elektronisch stemmen dus, maar stemmen zonder rood potlood zit er voorlopig nog niet in.

Bron: Dedicon
14 oktober 2014

Zie ook: stemcomputer maakt zelfstandig stemmen mogelijk