Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht wint RAAK Stimuleringsprijs 2019

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht wint RAAK Stimuleringsprijs 2019

De RAAK Stimuleringsprijs 2019 is gewonnen door Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht. Het museum ontvangt 30.000 euro, advies van een specialist én materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden.
Maan

Sonnenborgh nam het in de verkiezing op tegen Land Art Delft en Museum Kaap Skil Texel. Ook zij gaan niet met lege handen naar huis en ontvangen een prachtig bedrag van €17.500,- en €10.000,- met advies en materiaal met als doel hun museum toegankelijker te maken. De prijs werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Verzetsmuseum in Amsterdam overhandigd door Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink.

“We willen mensen inzicht geven in het heelal. Mensen met een visuele beperking hebben geen zicht op het heelal en kunnen de schoonheid niet beleven. Met het winnen van dit geldbedrag kunnen we het heelal – voor iedereen – dichterbij halen. Geluiden uit het heelal willen we laten horen, veel beter dan we nu doen.”
Bas Nugteren,  directeur Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht
Ster

Heelal binnen handbereik

Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht ontving de meeste stemmen van het publiek voor het dichterbij halen van het heelal. Het programma geeft een inleiding op de sterrenkunde, waarbij de nadruk ligt op ervaren. De hemellichamen zijn letterlijk te voelen, het heelal is te horen en de grootsheid fysiek te ervaren. Het bedrag wordt besteed aan de realisatie van deze tentoonstelling.   

Lancering ZIENSWIJZER

Kijken en musea lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe kun je je door al het moois dat een museum te bieden heeft, laten raken als je blind of slechtziend bent?
Met deze vraag gingen zo’n veertig Zienswijzen op pad. Samen kozen ze veertig Nederlandse musea uit die ze graag op eigen wijze met hun visuele beperking wilden ontdekken. Van ieder museumbezoek maakte elke Zienswijze een belevingsverslag en alle ervaringen zijn gebundeld in de Zienswijzer. Zo helpen museumbezoekers met een visuele beperking musea graag verder op weg naar inclusie. De Zienswijzer is een krachtig voorbeeld van een mooie stap in die richting. De Zienswijzer laat ook zien dat samenwerken van waarde is en dat je verder komt als je elkaar de weg wijst. De Zienswijzer werd op 8 oktober 2019 door Zienswijze Séverine Kas overhandigd aan de voorzitter van de Museumvereniging Irene Asscher-Vonk.

RAAK Stimuleringsprijs

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de handen ineen geslagen om musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Jaarlijks wordt de RAAK Stimuleringsprijs uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie volgens de vakjury en het Nederlands publiek. Om kans te maken op de RAAK Stimuleringsprijs presenteren musea een plan voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. De jury, bestaande uit mensen uit de doelgroep, de museumwereld en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen. Vervolgens wordt het publiek gevraagd te stemmen op hun favoriet. Het juryoordeel en de publieksstemmen samen, bepalen de uiteindelijke winnaar.

Winnaar RAAK Stimuleringsprijs 2018: Verzetsmuseum
Winnaar RAAK Stimuleringsprijs 2017: Museum Boijmans van Beuningen
Winnaar RAAK Stimuleringsprijs 2016: Museum Beelden aan Zee

Bron
08 oktober 2019