Digitaal huis dat zelfstandigheid in en om huis stimuleert

Bartiméus lanceert een digitaal huis dat zelfstandigheid in en om huis stimuleert. Een nieuwe digitale omgeving met informatie en tips voor iedereen die ervaart dat zijn of haar zicht minder wordt. Dit is ontwikkeld omdat zelfstandigheid en zelfregie steeds belangrijker worden. Mensen blijven langer thuis wonen en zoeken laagdrempelige informatie om alles zoveel mogelijk zelf te kunnen blijven doen. Het digitale huis van Bartiméus speelt in op deze behoefte en draagt bij aan de digitaliseringsslag die zij maakt voor haar kennisdeling en dienstverlening.

Het digitale huis is vanaf nu online te bezoeken via: Thuis in Zicht – Bartimeus.
https://bartimeus.nl/hulpmiddelen-en-aanpassingen/thuis-in-zicht

Digitaal huis met digitale hulpmiddelen

De groep 50-plussers in Nederland die ervaart dat dagelijkse bezigheden meer inspanning kosten omdat ze minder goed zien, is veelvuldig op zoek naar digitale hulpmiddelen. Dit blijkt uit een behoeftenonderzoek van Bartiméus naar ‘de inzet van digitale hulpmiddelen’. Daarom heeft ze waardevolle informatie en praktische tips gebundeld in een digitaal huis. Wat bijvoorbeeld al kan helpen is:

 • lezen of klussen met meer (dag)licht
 • koken met gekleurde snijplanken
 • de knoppen van huishoudelijke apparaten voelbaar of zichtbaar markeren
 • LED verlichting installeren bij de spiegel
 • Spiegel

 • meer structuur aanbrengen met opbergbakjes
 • Het kan een groot verschil maken

  Mede door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen te maken met het gegeven dat een bril of contactlenzen niet meer volstaan om goed te zien. Hierdoor ervaren ze meer ongemakken bij de dagelijkse bezigheden in en om het huis. Uiteraard wil iedereen de dingen blijven doen zoals zij ze altijd doen. Dit kan vaak ook gewoon met goede informatie en praktische tips over kleine aanpassingen die vaak een groot verschil maken.

  Digitalisering kennis en diensten

  We leven in een digitale wereld waar alles mogelijk lijkt; technologie is overal! Maar voor mensen met een visuele beperking is het gebruik van technologie vaak niet vanzelfsprekend. Juist voor deze groep is (toegankelijke) technologie van enorme meerwaarde. Mede daarom digitaliseert Bartiméus haar kennis en diensten stap voor stap.

  Mogelijk sluit onderstaande hierop aan.
  Merk je dat het je veel energie kost om het huishouden te doen? Of vind je het moeilijk om te bepalen wanneer iets schoon is? Met allerlei handige tips en tricks voor het huishouden laten we je tijdens deze online bijeenkomst zien wat er wél mogelijk is als je slechtziend of blind bent.
  Anneloes en Laurie, ergotherapeut bij Koninklijke Visio gaan het hebben over onder meer stofzuigen, ramen zemen en de badkamer schoonmaken.
  Webinar