Sporten met een handicap

VRIJE (MOBILI)TIJD

buikspieroefeningen op grond
Voor je lol alleen de straat op gaan met je herkennings- of taststok, doe je niet zo gemakkelijk. Als je niks of slecht ziet, kost het je veel concentratie en energie om je weg te vinden. Toch is het opdoen van veel ervaring ontzettend belangrijk voor het zelfvertrouwen en vergroten van je eigen vaardigheden. Een leuke of interessante vrijetijdsbesteding kan dan ook een goede uitdaging zijn om er op uit te trekken. Een sport kan zo’n uitdaging zijn. Sporten waarbij je actief beweegt, dragen bovendien bij tot een betere oriëntatie en mobiliteit.

Dit artikel gaat in op de bijzondere kenmerken van Goalball en Showdown, de twee specifieke sporten voor blinden en slechtzienden. Beide sporten doen in sterke mate een beroep op je gehoor. Het luisteren naar, het lokaliseren van en het reageren op het geluid van het belletje in de speelbal. Zoals met alle sporten zal dit door oefening steeds beter gaan en dan zal je het ongemerkt in de dagelijkse mobiliteitspraktijk kunnen toepassen. Zeker bij goalball is het belangrijk je te oriënteren in de ruimte. Waar bevind je je ten opzichte van de medespelers en ten opzichte van de tegenpartij. Waar ga je de bal heenrollen om te scoren? Hoe verdedig je het doel zonder in botsing te komen met anderen of jezelf te blesseren? Zo ben je spelenderwijs bezig met oriëntatie in de ruimte. Bij showdown komt het aan op oriëntatie op de vierkante cm. De harde bal gaat razendsnel heen en weer en van links naar rechts. Elke spiervezel is gespannen en klaar voor actie en reactie. Een fantastisch spel tussen waarnemen en motoriek.

Concentratie is een tweede belangrijk aspect van deze sporten. Het concentreren op bepaalde geluiden en dit vasthouden, ook al stort de wereld om je heen in. Het oefenen van luistervaardigheid en centratie in een dynamische omgeving, leidt altijd tot resultaat. Binnen, maar ook buiten het sporten.

Belang van sporten

Naast de specifieke kunnen ook algemene sporten bijdragen aan het oriëntatie- en concentratievermogen, aan de ontwikkeling van behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Goalball en Showdown hebben als unieke spelsporten zeker iets extra’s te bieden! Uiteindelijk wordt je ervaring en vaardigheid, mede door het sporten, misschien wel zo groot dat je wèl voor de lol zelfstandig op pad gaat!

Auteur: Wim Pierik.

Nederlandse visueel gehandicapten skivereniging

Sneeuwpret
De NVSV organiseert elk jaar wintersportvakanties voor mensen die blind of slechtziend zijn. De vereniging heeft leden die alpineskiën en er zijn leden die graag langlaufen. Er worden ook reizen georganiseerd voor blinden en slechtzienden om kennis te maken met de wintersport en reizen speciaal gericht op jongeren.

Begeleiding is echter vereist. Met vakanties van de NVSV gaan altijd ervaren skiërs en langlaufers mee, die goed kunnen zien en die het leuk vinden om als begeleider mee te gaan. Begeleiders begeleiden tijdens het skiën of langlaufen een deelnemer door aan te geven waar de route is, dat er hobbels aankomen, enz.

De site van de NVSV geeft meer info.

Skaten

Skater
Ook mensen met een visuele handicap kunnen prima skaten! De meeste mensen die blind of slechtziend zijn ervaren het als een regelrechte sensatie om al skatend de wind door hun haar te voelen gaan. Samen met je ‘skatemaatje’ kun je skatelessen volgen, lekker zelf skaten en ook deelname aan skate-evenementen behoort zeker tot de mogelijkheden!

Stichting tandemtocht Keistad

TandemTocht Keistad is een stichting bestaande uit zeven enthousiaste bestuursleden en daarnaast nog vele andere vrijwilligers die de tandemtocht voor mensen met een visuele beperking organiseren.

De stichting is ontstaan ten gevolge van het feit dat het oude Stichtingsbestuur van de Tandemtocht voor Visueel Gehandicapten Amersfoort (STVGA) er na 40 jaar mee stopte.

Het doel van TandemTocht Keistad is om jaarlijks in en rond de omgeving van Amersfoort een tandemtocht voor mensen met een visuele beperking te organiseren van ongeveer 40 kilometer.

Doelstelling is niet alleen dat de deelnemers een mooie recreatieve fietstocht zullen hebben maar ook dat ze een gezellige en prettige dag zullen beleven waarbij oude contacten weer worden verstevigd en nieuwe contacten worden opgedaan.

Sporten op de tandem

Stichting TandemTocht Keistad
Noordse Bosje 39-C
1211 BD Hilversum
Telefoon: 035 – 6242222
E-mail: info@tandemtochtkeistad.nl
Tandemtocht Keistad


O.a. sites van goalball- en showdownverenigingen. (interne link)