Categorieën
Links

Aangepast sporten

Aangepast sporten voor visueel gehandicapten

Uniek sporten

Sporten en bewegen is gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor de conditie, je wordt er fit en vrolijk van, en tijdens het sporten kan je sociale contacten opdoen. Daarom vinden wij dat sport belangrijk is voor iedereen. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Middels Uniek Sporten wil Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen.
Fonds Gehandicaptensport zet zich in voor een beter en groter sportaanbod voor mensen met een handicap en meer aandacht voor gehandicaptensport in het algemeen. Het doel is om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Pas als iedereen met een handicap kan sporten is voor ons de wedstrijd gewonnen.

Bij Uniek Sporten werken we vanuit regionale samenwerkingsverbanden die het sportaanbod voor mensen met een handicap bevorderen. Vanuit deze samenwerkingsverbanden ondersteunen we sportaanbieders die gehandicaptensport willen aanbieden, maar helpen we ook mensen met een handicap de juiste sport te vinden. Zo brengen we sporters en sportaanbieders met elkaar in contact. De samenwerkingsverbanden ofwel sportloketten bestaan uit diverse partners en hebben een werkwijze die aansluit bij de regionale behoeften. Voor meer informatie kun je terecht bij de contactpersoon in jouw regio. Zo houden we de lijntjes kort en is een antwoord nooit ver weg!

Fonds Gehandicaptensport werkt voor de website en app Uniek Sporten samen met NOC*NSF, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en De Onderwijsspecialisten.
Uniek sporten

Blinde Liefde voor SALSA

Blinden en slechtzienden kunnen in Rotterdam op salsa-dansles. Via het project Blinde liefde voor salsa leert een dansechtpaar ze met alle geduld de benodigde passen.

Video:
youtube

Wat u kunt verwachten is… Muziek, gezelligheid en dansen. Bij het salsadansen maakt het niet uit of je wel of niet kunt zien. Salsa is door iedereen aan te leren en bij deze dans gaat het vooral om genieten van de muziek en de bewegingen.
Dansend poppetje
Het is het belangrijk om salsadansen voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen met een visuele beperking doen veel met gevoel en op gehoor, een vaardigheid die veel goedziende mensen eens een andere kijk op het dansen kan geven. De cursus is voor zowel beginners als voor gevorderden. Iedereen is welkom!

Contactpersoon:
Annemarie Nodelijk
mobiel 06- 2206 3651
acn_nodelijk@hotmail.com

Bron: www.bartimeus.nl

Delphindoorski
Beter voorbereid op wintersport, ook mensen met een handicap
Duiker

Goalball

Judo
Aangepast judo is uitermate geschikt voor kinderen en volwassen met een functionele of verstandelijke beperking. Meer nog dan bij het regulier judo staan
respect en samenwerken centraal. Je houdt rekening met elkaars mogelijkheden en beperkingen: op en naast de judomat. Ofwel judo (de zachte weg) in de breedste
betekenis.
Net als reguliere judoka’s leggen beoefenaars van het aangepast judo een examen af om een volgende band (kyugraad) of dangraad te behalen. Ze demonstreren
hun vaardigheden aan de judoleraar of aan een examencommissie die het aangepast examen beoordeelt. Waarbij de technieken desgewenst zijn aangepast op wat
de judoka wel kan.

Het visually impaired (VI) judo is de enige aangepaste judovorm op de Paralympische Spelen. Omdat judo een contactsport is, kan een blinde of slechtziende
judoka heel goed aanvoelen welke techniek zijn of haar tegenstander wil inzetten. Daardoor kan de judoka reageren en anticiperen. Alle technieken zijn
toegestaan in het VI-judo.

Klim blind
The homepage gives blind visitors an impression of Climbing locations in the Netherlands.
Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie
Informatie en werving gehandicapte sportschutters

Mr. tandem Jan MulderTandem

Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten
Gehandicaptensport is een mooi startpunt voor je zoektocht naar een sportvereniging voor gehandicapten

NVSV (Nederlandse Visueel Gehandicapten Ski Vereniging)
secretariaat: dhr. Kees Toxopeus
Papenstraat 21
2611 JB Delft
tel. 0624 – 21 79 61
E-mail: secretariaat@nvsv.nl
NVSV Nederlandse Visueel gehandicapten Ski Vereniging

NSVG Schaakvereniging

Onbeperkt sportief

Onbeperkt sportief
Onbeperkt Sportief ontwikkelt en implementeert programma’s, activiteiten en producten, zoals:
Special Heroes voor leerlingen in het speciaal onderwijs, Revalidatie, Sport en Bewegen,
de Sportmatch voor gemeenten,
bijeenkomsten,
kennisdeling,
advies
en brengt organisaties met elkaar in contact.

Ook initieert Onbeperkt Sportief monitoring en onderzoek en vertaalt de onderzoeksdata in interventies en adviezen die het veld nodig heeft om haar rol te vervullen binnen de gehandicaptensport.

voor blinde en slechtziende hardlopers! Hardloper

Showdownvereniging Bon-Bini
Showdownvereniging voor mensen met een visuele beperking.
Tel. 06 12 97 75 55
E-mailadres: info@showdownbonbini.nl
Website Bonbini
Facebook Bonbini

Showdown vereniging Tilburg

Special heroes

Special Heroes sportstimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs
Special Heroes laat kinderen met een beperking ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn. Het is een sportstimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs in de leeftijd van 6 t/m 19 jaar. Ook voor hen wordt het sporten met anderen gewoon, dat maakt het heel bijzonder. Samen grenzen verleggen, ieder op zijn eigen manier!

sporten in Breda
Stichting BAS (Bredase Aangepaste Sporten) richt zich op het stimuleren van sport en beweging voor alle mensen met een beperking.

sport in Tilburg

Sport in Tilburg
De Sport- en Beweegwijzer Aangepast Sporten geeft een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant. In de brochure vindt u een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant (Waalwijk, Tilburg, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Oisterwijk). Alle sport- en beweegmogelijkheden bij verenigingen, instellingen en sportscholen zijn hierin overzichtelijk gerangschikt.

Stichting sailability Nederland
Copepad 37
2408RT Alphen aan den Rijn
0172 494528
Sailability.nl
Laat je handicap achter op de steiger. Neem zelf het roer in handen. Ervaar de vrijheid van onbeperkt zeilplezier.

Sport.nl
Op deze site een onderdeel “Aangepast sporten” met oa artikelen.
Steunpunt sporten Midden-Brabant
Het Steunpunt Aangepast Sporten Midden Brabant organiseert en ondersteunt activiteiten om mensen met een beperking te stimuleren om te gaan sporten. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen een lichamelijke, visuele, auditieve en verstandelijke beperking en chronisch zieken.
Stichting Wintersport Gehandicapten

Tafeltennisser Nico BlokTafeltennissen
Tandemclub

Sailwise

Watersporten kan iedereen
Als je het water op gaat, laat je direct alle zorgen achter je. Je ervaart meteen de vrijheid. SailWise biedt verschillende meerdaagse vakanties waarbij je naar hartenlust kunt genieten van watersport. Of je nu gaat voor de sportiviteit, de ontspanning of de gezelligheid. Iedereen is bij ons van harte welkom, ongeacht beperkingen. Samen met onze professionele medewerkers en goedgetrainde vrijwilligers beleef je een onvergetelijke vakantie. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij hoog in het vaandel. We streven naar de optimale match tussen ons aanbod en jouw behoefte.
Voor wie? Zeilboot
Voor alle mensen met een beperking of chronische aandoening.

Wandelnet
Genieten van een NS-wandeling, dat gun je toch iedereen. Wandelnet onderzocht in hoeverre deze wandelingen ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Visueel beperkten gingen zelf op pad en liepen met geleidehond, stok, GPS, gesproken tekst en/of buddy vier NS-wandelingen.

Zeilen met visie

Zeilen met visieDeze website is bedoeld voor iedereen die graag een keer mee wil zeilen met de BlindDate. Het schip is speciaal gebouwd om te zeilen met mensen met een visuele beperking. Maar omdat we niet graag discrimineren zeilen we met iedereen die het leuk vindt om een dagje met ons op het water door te brengen. Bedrijven, vriendenclubs, zeilliefhebbers, kortom mensen met allerlei soorten beperkingen.”

Zichtbaar sportief, onderdeel van Gehandicaptensport
Zichtbaar Sportief is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport) en partijen uit wonen en zorg met expertise over de doelgroep (Koninklijke Visio, Bartimeus en de Oogvereniging). Gezamenlijk gaan wij de uitdaging aan om de sportparticipatie onder mensen met een visuele handicap te verhogen en de belemmeringen uit de weg te halen.
Vanuit de doelgroep blijkt dat er behoefte is aan een informatienetwerk over aangepast sporten waar informatie makkelijk te vinden is en de betrokken partijen geïnteresseerden goed kunnen doorverwijzen.
Zichtbaar Sportief zet zich in op het begeleiden van (potentiéle) sporters naar de sport en naar de verenigingen, beschikt over divers en op elkaar afgestemd deskundigheidsaanbod ten behoeve van het trainen van mensen met een visuele beperking en organiseert Multisportdagen om de doelgroep kennis te laten maken met verschillend sportaanbod.

Bartkidz.nlgeeft uitleg over diverse sporten.
Meer contrast helpt visueel gehandicapte fietser op weg
Vrouw fietst