Aangepast sporten

Aangepast sporten voor visueel gehandicapten

Uniek sporten

Sporten en bewegen is gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor de conditie, je wordt er fit en vrolijk van, en tijdens het sporten kan je sociale contacten opdoen. Daarom vinden wij dat sport belangrijk is voor iedereen. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Middels Uniek Sporten wil Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen.
Fonds Gehandicaptensport zet zich in voor een beter en groter sportaanbod voor mensen met een handicap en meer aandacht voor gehandicaptensport in het algemeen. Het doel is om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Pas als iedereen met een handicap kan sporten is voor ons de wedstrijd gewonnen.

Bij Uniek Sporten werken we vanuit regionale samenwerkingsverbanden die het sportaanbod voor mensen met een handicap bevorderen. Vanuit deze samenwerkingsverbanden ondersteunen we sportaanbieders die gehandicaptensport willen aanbieden, maar helpen we ook mensen met een handicap de juiste sport te vinden. Zo brengen we sporters en sportaanbieders met elkaar in contact. De samenwerkingsverbanden ofwel sportloketten bestaan uit diverse partners en hebben een werkwijze die aansluit bij de regionale behoeften. Voor meer informatie kun je terecht bij de contactpersoon in jouw regio. Zo houden we de lijntjes kort en is een antwoord nooit ver weg!

Fonds Gehandicaptensport werkt voor de website en app Uniek Sporten samen met NOC*NSF, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en De Onderwijsspecialisten.
Uniek sporten

Blinde Liefde voor SALSA

Blinden en slechtzienden kunnen in Rotterdam op salsa-dansles. Via het project Blinde liefde voor salsa leert een dansechtpaar ze met alle geduld de benodigde passen.

Video:
youtube

Wat u kunt verwachten is… Muziek, gezelligheid en dansen. Bij het salsadansen maakt het niet uit of je wel of niet kunt zien. Salsa is door iedereen aan te leren en bij deze dans gaat het vooral om genieten van de muziek en de bewegingen.
Dansend poppetje
Het is belangrijk om salsadansen voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen met een visuele beperking doen veel met gevoel en op gehoor, een vaardigheid die veel goedziende mensen eens een andere kijk op het dansen kan geven. De cursus is voor zowel beginners als voor gevorderden. Iedereen is welkom!

Contactpersoon:
Annemarie Nodelijk
mobiel 06- 2206 3651
acn_nodelijk@hotmail.com

Bron: www.bartimeus.nl

Delphindoorski
Beter voorbereid op wintersport, ook mensen met een handicap
Duiker

Goalball

Judo

Judo
Aangepast judo is uitermate geschikt voor kinderen en volwassen met een functionele of verstandelijke beperking. Meer nog dan bij het regulier judo staan respect en samenwerken centraal. Je houdt rekening met elkaars mogelijkheden en beperkingen: op en naast de judomat. Ofwel judo (de zachte weg) in de breedste betekenis.
Net als reguliere judoka’s leggen beoefenaars van het aangepast judo een examen af om een volgende band (kyugraad) of dangraad te behalen. Ze demonstreren hun vaardigheden aan de judoleraar of aan een examencommissie die het aangepast examen beoordeelt. Waarbij de technieken desgewenst zijn aangepast op wat de judoka wel kan.

Het visually impaired (VI) judo is de enige aangepaste judovorm op de Paralympische Spelen. Omdat judo een contactsport is, kan een blinde of slechtziende judoka heel goed aanvoelen welke techniek zijn of haar tegenstander wil inzetten. Daardoor kan de judoka reageren en anticiperen. Alle technieken zijn toegestaan in het VI-judo.

Klim blind
The homepage gives blind visitors an impression of Climbing locations in the Netherlands.
Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie
Informatie en werving gehandicapte sportschutters

Mr. tandem Jan MulderTandem

Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten
Gehandicaptensport is een mooi startpunt voor je zoektocht naar een sportvereniging voor gehandicapten

NVSV (Nederlandse Visueel Gehandicapten Ski Vereniging)
secretariaat: dhr. Kees Toxopeus
Papenstraat 21
2611 JB Delft
tel. 0624 – 21 79 61
E-mail: secretariaat@nvsv.nl
NVSV Nederlandse Visueel gehandicapten Ski Vereniging

NSVG Schaakvereniging

voor blinde en slechtziende hardlopers! Hardloper

Stichting sailability Nederland
Copepad 37
2408RT Alphen aan den Rijn
0172 494528
Sailability.nl
Laat je handicap achter op de steiger. Neem zelf het roer in handen. Ervaar de vrijheid van onbeperkt zeilplezier.

Sailwise

Watersporten kan iedereen
Als je het water op gaat, laat je direct alle zorgen achter je. Je ervaart meteen de vrijheid. SailWise biedt verschillende meerdaagse vakanties waarbij je naar hartenlust kunt genieten van watersport. Of je nu gaat voor de sportiviteit, de ontspanning of de gezelligheid. Iedereen is bij ons van harte welkom, ongeacht beperkingen. Samen met onze professionele medewerkers en goedgetrainde vrijwilligers beleef je een onvergetelijke vakantie. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij hoog in het vaandel. We streven naar de optimale match tussen ons aanbod en jouw behoefte.
Voor wie? Zeilboot
Voor alle mensen met een beperking of chronische aandoening.

Showdownvereniging Bon-Bini
Showdownvereniging voor mensen met een visuele beperking.
Tel. 06 12 97 75 55
E-mailadres: info@showdownbonbini.nl
Website Bonbini
Facebook Bonbini

Stichting Special Heroes

Special heroes

Stichting Special Heroes Nederland maakt zich sterk voor mensen met een beperking door een gezonde en actieve levensstijl te stimuleren en een zo groot en breed mogelijk aanbod in sport, cultuur, werk en gezondheid te creëren.
Ieder mens wil van waarde zijn en meedoen met de samenleving. Ook als je door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking moeilijker meekomt. Ook dan wil je het beste uit jezelf halen, je vrije tijd goed besteden en plezier maken. Net als iedereen. We vinden het geweldig dat we daar een bijdrage aan mogen leveren.
Stichting Special Heroes Nederland maakt zich sterk voor de sociale, mentale en fysieke ontwikkeling van mensen met een beperking door een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren en een zo groot en breed mogelijk aanbod te creëren op de gebieden sport en bewegen, kunst en cultuur, werk en participatie en voeding en gezondheid.
Voetballer
sporten in Breda
Stichting BAS (Bredase Aangepaste Sporten) richt zich op het stimuleren van sport en beweging voor alle mensen met een beperking.

sport in Tilburg

Sport in Tilburg
De Sport- en Beweegwijzer Aangepast Sporten geeft een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant. In de brochure vindt u een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant (Waalwijk, Tilburg, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Oisterwijk). Alle sport- en beweegmogelijkheden bij verenigingen, instellingen en sportscholen zijn hierin overzichtelijk gerangschikt.

Sport.nl
Op deze site een onderdeel “Aangepast sporten” met oa artikelen.
Steunpunt sporten Midden-Brabant, nu: Uniek Sporten Midden-Brabant
Steunpunt Aangepast Sporten heeft niet alleen in Tilburg een groot netwerk, maar ook in de aangesloten gemeenten heeft het een samenwerkingsverband met Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk en helpt het mensen met een beperking bij het vinden van passend aanbod. Sinds dit jaar zijn ook de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Dongen aangesloten waardoor de regio Midden Brabant volledig gedekt is. Het Steunpunt helpt door middel van een Sport- en Beweegcoach mensen met een beperking bij het zoeken naar een passende sport of beweegactiviteit. Ook steunt het beweegaanbieders bij o.a. het opzetten of versterken van het aanbod, subsidieaanvragen en ledenwerving. Daarnaast wordt er met (zorg)instellingen en organisaties samengewerkt om de doelgroep in beweging te krijgen, door bijvoorbeeld kennismakingslessen op locatie, evenementen of individuele begeleiding.
Vanaf juli 2022 gaat Steunpunt Aangepast Sporten verder onder de paraplu van Uniek Sporten en draagt het de naam Uniek Sporten Midden Brabant. Onder deze naam wordt verder gewerkt aan het netwerk en worden structurele samenwerkingen met zorgorganisaties en partners in het werkveld uitgebreid.

Stichting Wintersport Gehandicapten

Tafeltennisser Nico BlokTafeltennissen
Tandemclub

Wandelnet
Genieten van een NS-wandeling, dat gun je toch iedereen. Wandelnet onderzocht in hoeverre deze wandelingen ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Visueel beperkten gingen zelf op pad en liepen met geleidehond, stok, GPS, gesproken tekst en/of buddy vier NS-wandelingen.

Zeilen met visie

Zeilen met visieDeze website is bedoeld voor iedereen die graag een keer mee wil zeilen met de BlindDate. Het schip is speciaal gebouwd om te zeilen met mensen met een visuele beperking. Maar omdat we niet graag discrimineren zeilen we met iedereen die het leuk vindt om een dagje met ons op het water door te brengen. Bedrijven, vriendenclubs, zeilliefhebbers, kortom mensen met allerlei soorten beperkingen.”

Zichtbaar sportief, onderdeel van Gehandicaptensport
Zichtbaar Sportief is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport) en partijen uit wonen en zorg met expertise over de doelgroep (Koninklijke Visio, Bartimeus en de Oogvereniging). Gezamenlijk gaan wij de uitdaging aan om de sportparticipatie onder mensen met een visuele handicap te verhogen en de belemmeringen uit de weg te halen.
Vanuit de doelgroep blijkt dat er behoefte is aan een informatienetwerk over aangepast sporten waar informatie makkelijk te vinden is en de betrokken partijen geïnteresseerden goed kunnen doorverwijzen.
Zichtbaar Sportief zet zich in op het begeleiden van (potentiéle) sporters naar de sport en naar de verenigingen, beschikt over divers en op elkaar afgestemd deskundigheidsaanbod ten behoeve van het trainen van mensen met een visuele beperking en organiseert Multisportdagen om de doelgroep kennis te laten maken met verschillend sportaanbod.

Meer contrast helpt visueel gehandicapte fietser op weg
Vrouw fietst

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Links