Aangepast sporten

Aangepast sporten voor visueel gehandicapten

Op het gebied van aangepast sporten en beweging is er vanalles mogelijk. Zowel op landelijk niveau as kleinschalig houden tal van organisaties en verenigingen zich bezig met aangepast sporten. Ook is er via de gemeente waarin u woonachtig bent vaak informatie te verkrijgen.

Blinde Liefde voor SALSA

Blinden en slechtzienden kunnen in Rotterdam op salsa-dansles. Via het project Blinde liefde voor salsa leert een dansechtpaar ze met alle geduld de benodigde passen.

Video:
youtube

Wat u kunt verwachten is… Muziek, gezelligheid en dansen. Bij het salsadansen maakt het niet uit of je wel of niet kunt zien. Salsa is door iedereen aan te leren en bij deze dans gaat het vooral om genieten van de muziek en de bewegingen.
Dansend poppetje
Het is belangrijk om salsadansen voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen met een visuele beperking doen veel met gevoel en op gehoor, een vaardigheid die veel goedziende mensen eens een andere kijk op het dansen kan geven. De cursus is voor zowel beginners als voor gevorderden. Iedereen is welkom!
Contactpersoon:
Annemarie Nodelijk
mobiel 06- 2206 3651
acn_nodelijk@hotmail.com

Bron: www.bartimeus.nl

Delphindoorski
Beter voorbereid op wintersport, ook mensen met een handicap
Duiker

Goalball

Judo

Judo
Aangepast judo is uitermate geschikt voor kinderen en volwassen met een functionele of verstandelijke beperking. Meer nog dan bij het regulier judo staan respect en samenwerken centraal. Je houdt rekening met elkaars mogelijkheden en beperkingen: op en naast de judomat. Ofwel judo (de zachte weg) in de breedste betekenis.
Net als reguliere judoka’s leggen beoefenaars van het aangepast judo een examen af om een volgende band (kyugraad) of dangraad te behalen. Ze demonstreren hun vaardigheden aan de judoleraar of aan een examencommissie die het aangepast examen beoordeelt. Waarbij de technieken desgewenst zijn aangepast op wat de judoka wel kan.

Het visually impaired (VI) judo is de enige aangepaste judovorm op de Paralympische Spelen. Omdat judo een contactsport is, kan een blinde of slechtziende judoka heel goed aanvoelen welke techniek zijn of haar tegenstander wil inzetten. Daardoor kan de judoka reageren en anticiperen. Alle technieken zijn toegestaan in het VI-judo.

Klim blind
The homepage gives blind visitors an impression of Climbing locations in the Netherlands.
Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie
Informatie en werving gehandicapte sportschutters

Mr. tandem Jan MulderTandem

Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten
Gehandicaptensport is een mooi startpunt voor je zoektocht naar een sportvereniging voor gehandicapten

NVSV (Nederlandse Visueel Gehandicapten Ski Vereniging)
secretariaat: dhr. Kees Toxopeus
Papenstraat 21
2611 JB Delft
tel. 0624 – 21 79 61
E-mail: secretariaat@nvsv.nl
NVSV Nederlandse Visueel gehandicapten Ski Vereniging

NSVG Schaakvereniging

voor blinde en slechtziende hardlopers! Hardloper

Stichting sailability Nederland
Copepad 37
2408RT Alphen aan den Rijn
0172 494528
Sailability.nl
Laat je handicap achter op de steiger. Neem zelf het roer in handen. Ervaar de vrijheid van onbeperkt zeilplezier.

Sailwise

Watersporten kan iedereen
Als je het water op gaat, laat je direct alle zorgen achter je. Je ervaart meteen de vrijheid. SailWise biedt verschillende meerdaagse vakanties waarbij je naar hartenlust kunt genieten van watersport. Of je nu gaat voor de sportiviteit, de ontspanning of de gezelligheid. Iedereen is bij ons van harte welkom, ongeacht beperkingen. Samen met onze professionele medewerkers en goedgetrainde vrijwilligers beleef je een onvergetelijke vakantie. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij hoog in het vaandel. We streven naar de optimale match tussen ons aanbod en jouw behoefte.
Voor wie? Zeilboot
Voor alle mensen met een beperking of chronische aandoening.

Showdownvereniging Bon-Bini
Showdownvereniging voor mensen met een visuele beperking.
Tel. 06 12 97 75 55
E-mailadres: info@showdownbonbini.nl
Website Bonbini
Facebook Bonbini

Stichting Special Heroes

Special heroes

Stichting Special Heroes Nederland maakt zich sterk voor mensen met een beperking door een gezonde en actieve levensstijl te stimuleren en een zo groot en breed mogelijk aanbod in sport, cultuur, werk en gezondheid te creëren.
Ieder mens wil van waarde zijn en meedoen met de samenleving. Ook als je door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking moeilijker meekomt. Ook dan wil je het beste uit jezelf halen, je vrije tijd goed besteden en plezier maken. Net als iedereen. We vinden het geweldig dat we daar een bijdrage aan mogen leveren.
Stichting Special Heroes Nederland maakt zich sterk voor de sociale, mentale en fysieke ontwikkeling van mensen met een beperking door een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren en een zo groot en breed mogelijk aanbod te creëren op de gebieden sport en bewegen, kunst en cultuur, werk en participatie en voeding en gezondheid.
Voetballer
sporten in Breda
Stichting BAS (Bredase Aangepaste Sporten) richt zich op het stimuleren van sport en beweging voor alle mensen met een beperking.

(Aangepast) sport in Tilburg

Sport in Tilburg
De Sport- en Beweegwijzer Aangepast Sporten geeft een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant. In de brochure vindt u een overzicht van alle activiteiten voor mensen met een beperking in de regio Midden-Brabant (Waalwijk, Tilburg, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Oisterwijk). Alle sport- en beweegmogelijkheden bij verenigingen, instellingen en sportscholen zijn hierin overzichtelijk gerangschikt.

Sport.nl
Op deze site een onderdeel “Aangepast sporten” met oa artikelen.

Stichting Wintersport Gehandicapten

Tafeltennisser Nico BlokTafeltennissen
Tandemclub

Uniek Sporten Midden-Brabant

Uniek Sporten Midden-Brabant

Bij Uniek Sporten wordt er gewerkt vanuit regionale samenwerkingsverbanden die het sport aanbod voor mensen met een beperking bevorderen. Vanuit deze samenwerkingsverbanden worden sportaanbieders ondersteund die gehandicaptensport willen aanbieden, ook worden mensen met een beperking geholpen in het vinden van de juiste sport.
Zo worden sporters en sportaanbieders met elkaar in contact gebracht. De samenwerkingsverbanden ofwel sportloketten bestaan uit diverse partners en hebben een werkwijze die aansluit bij de regionale behoeften. Voor meer informatie kun je terecht bij de contactpersoon in jouw regio. Zo worden de lijntjes kort gehouden en is een antwoord nooit ver weg!

Uniek Sporten thuis

Uniek Sporten Thuis

Wat je beperking ook is, sporten kan altijd!
Met Uniek Sporten Thuis kan jij thuis sporten en bewegen. De workouts zijn gemaakt voor én door sporters met een beperking! Met Uniek Sporten Thuis krijg je gratis toegang tot de leukste workouts, speciaal voor jou!
Gaan sporten met Uniek Sporten Thuis is heel simpel:
Stap 1 : Ga naar Unieksporten.nl/thuis
en klik op ‘Direct gratis starten’.
Stap 2 : Kies een trainer waar je mee wilt trainen, afhankelijk van jouw beperking.
Stap 3 : Maak gratis jouw unieke profiel aan.
Stap 4 : Kies je eerste workout en ga direct aan de slag!

Wandelnet
Genieten van een NS-wandeling, dat gun je toch iedereen. Wandelnet onderzocht in hoeverre deze wandelingen ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Visueel beperkten gingen zelf op pad en liepen met geleidehond, stok, GPS, gesproken tekst en/of buddy vier NS-wandelingen.

Zeilen met visie

Zeilen met visieDeze website is bedoeld voor iedereen die graag een keer mee wil zeilen met de BlindDate. Het schip is speciaal gebouwd om te zeilen met mensen met een visuele beperking. Maar omdat we niet graag discrimineren zeilen we met iedereen die het leuk vindt om een dagje met ons op het water door te brengen. Bedrijven, vriendenclubs, zeilliefhebbers, kortom mensen met allerlei soorten beperkingen.”

Zichtbaar sportief, onderdeel van Gehandicaptensport
Zichtbaar Sportief is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport) en partijen uit wonen en zorg met expertise over de doelgroep (Koninklijke Visio, Bartimeus en de Oogvereniging). Gezamenlijk gaan wij de uitdaging aan om de sportparticipatie onder mensen met een visuele handicap te verhogen en de belemmeringen uit de weg te halen.
Vanuit de doelgroep blijkt dat er behoefte is aan een informatienetwerk over aangepast sporten waar informatie makkelijk te vinden is en de betrokken partijen geïnteresseerden goed kunnen doorverwijzen.
Zichtbaar Sportief zet zich in op het begeleiden van (potentiéle) sporters naar de sport en naar de verenigingen, beschikt over divers en op elkaar afgestemd deskundigheidsaanbod ten behoeve van het trainen van mensen met een visuele beperking en organiseert Multisportdagen om de doelgroep kennis te laten maken met verschillend sportaanbod.

Vrouw fietst

Lees ook op deze site Sportdrempelvrij

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Links