Vrije tijd en toegankelijkheid

Column Blindganger

Deze column wordt beurtelings geschreven door Frank ter Beek, Kim van Iersel, Monique Meulen en Wim Pierik. Allen zijn blind of slechtziend. In hun columns in De Stem van Grave leest u over hun uiteenlopende ervaringen in het dagelijks leven.
Kim 1973 is getrouwd met Berry en woont in Tilburg. Kim

Vrije tijd en toegankelijkheid

Bij het woord toegankelijkheid denken velen waarschijnlijk het eerst aan of je een gebouw, winkel of restaurant binnen kunt. Maar toegankelijkheid is veel breder. Want hoe besteed je je vrije tijd en vakantie als je weinig of niets ziet? Er zijn activiteiten die buiten je bereik liggen. Maar gelukkig zijn er meer en meer die, vaak met aanpassingen, wel mogelijk en leuk zijn.

Jaren terug bezocht ik Parijs. Ik kende de stad van foto’s en beelden van lang geleden. Maar zonder zicht beleef je de stad toch heel anders. Wat toen erg leuk was, was de beeldentuin van Rhodin, met het bekende Le Penseur oftewel De denker. Je mocht de beelden aanraken en dan krijg je er, figuurlijk, een beeld bij! Dit voegt wezenlijk iets toe waardoor je je minder een outsider voelt.

Musea en en rondleidingen

In sommige musea kun je een audiotour volgen en ook zijn deze te downloaden van steden en gebieden. Deze zijn niet per se voor blinden en slechtzienden maar kunnen voor iedereen een meerwaarde hebben. Zelf heb ik ooit een stadswandeling gemaakt met een stadsgids. Ik kan niet zeggen dat ik het kunnen zien van gebouwen en dergelijke niet miste maar de uitleg die de gids gaf maakte veel goed en maakte het vooral boeiend. Een audiotour daarentegen volg je meestal op eigen houtje en je krijgt veel informatie en uitleg over respectievelijk de kunst of omgeving.

In Scheveningen bracht ik met familie een korte vakantie door. Vooraf zocht ik naar mogelijke activiteiten. Museum Beelden aan zee is het eerste waar ik op stuitte. Ook daar kun je de beelden en beeldjes aanraken, je loopt er tussendoor. Kunst valt dan, letterlijk en figuurlijk, niet meer buiten je bereik! Ik zal hier vast nog eens naar terug gaan, hun collectie bestaat uit meer dan 5000 beelden.
Leuker nog was het bezoek aan de Gevangenpoort in Den Haag. Dit is een middeleeuwse gevangenis waarin een museum gevestigd is. Ik kreeg dunne stoffen handschoentjes aan zodat ik alle straf- en martelwerktuigen kon bekijken. Gruwelijk natuurlijk, vooral in combinatie met het verhaal dat erbij verteld werd. Maar nu sprak het zeker tot de verbeelding!
Een van de martelwerktuigen in de Gevangenpoort

Zo kan ik nog wel enkele voorbeelden geven. Ik juich het alleen maar toe dat er steeds vaker aandacht besteed wordt aan toegankelijkheid van festivals, exposities, voorstellingen, sportwedstrijden, circus en musea! Hierdoor valt er in de vakantie nog iets te kiezen.

Uit De Stem van Grave
Jaargang 73 nummer 2, mei 2023

Mijn eerste column, Omgangsvormen
Verrassende ontmoeting, column 2
De (on)mogelijkheden van het wereldwijde web, mijn derde column
Een inkijkje in gastlessen column nummer 5

KSBS

De Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (KSBS) werft sinds 1887 fondsen om blinde en slechtziende mensen betere kansen te bieden in het leven.
Bent u geïnteresseerd in oogziekten en wat daar aan te doen is? Hoe blinde en slechtziende mensen leren leven met hun beperking? Hoe het is voor ouders om een kind te krijgen met een oogprobleem? Hoe blinde kinderen spelen met leeftijdgenootjes? Of het mogelijk is dat slechtziende mensen hun rijbewijs halen? En bent u benieuwd welke projecten de KSBS zoal ondersteunt inNederland en andere landen?
U leest het in De Stem van Grave.

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.