Joop Kruijt over liefde

Joop Kruijt:HOUDEN VAN EN LIEFDE

Man zegt I love you
Mensen praten zoveel over liefde. Maar wat is nou liefde. Weten wij eigenlijk wel het verschil tussen liefde en houden van?

Is het niet dat houden van bijna altijd alleen te maken heeft met het menselijke ego (het lagere zelf) het stoffelijke.

Liefde daarentegen komt vanuit je hogere wezen. Het hart en de ziel. Ieder mens houdt het meest van zichzelf. Is daarom nooit de vraag wat blijft er dan over voor de medemens?

Veel mensen zijn zo met zichzelf bezig dat zij soms geen oog hebben voor anderen als het hun maar goed gaat. Want egoïsten houden alleen van zichzelf en op die manier wordt houden van gedegradeerd tot bezitvorming en egoïsme dat doorwerkt in de relatiesfeer. Dat noemen zij soms ook liefde.
Vrolijke hartjes
Maar liefde voor de medemens is voelen en dat houdt in eraan willen werken en willen bijdragen dat de ander blij en gelukkig is. En als hij pijn heeft en verdriet en ongelukkig is hem met liefde bijstaan, met alle dingen en gevoel dat hem ten dienste staat. Ook met de liefde omgaan tegen de medemens is eerlijk en open zijn, geen macht over een ander te willen hebben. En de ander niets te onthouden van wat jij geven kunt. Ook er zijn voor de ander, zonder daarbij jezelf volkomen weg te cijferen want als je dat zou doen dan hou je niks over om weg te geven.

Wat is nou nog mooier dan liefde te voelen en te geven?

Wat ons bij onze geboorte is mee gegeven, en uit te laten stralen boven jezelf tot heil van jezelf maar ook naar anderen toe. Dan kan men de warmte voelen die je dan uitstraalt, want die straal weerkaatst vanzelf terug naar jou toe. En zodoende laat je het woordje houden van uit je leven verdwijnen en komt de echte liefde in de mens zijn leven en vult zijn hart met blijdschap.

Joop Kruijt

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Liefde